Tunceli'de Cumhuriyet Başsavcısı Murat Uzun'un öldürülmesi sonrasında güvenlik konusunda tartışmalar gündeme gelmişti. Adalet Bakanlığı konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: "Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının, yasal olarak silah taşıma hak ve yetkisi bulunmaktadır. Bu hak ve yetki, zor alım (müsadere) silahlarından edinmek yahut diğer yasal kaynaklardan temin etmek biçiminde kullanılabilmektedir.

Hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın zor alım (müsadere) silahı talepleri, Bakanlığımız aracılığıyla Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'na (MKEK) iletilmektedir. Talepler MKEK tarafından değerlendirilmekte ve sözü edilen kurumun stokları dâhilinde karşılanabilmektedir. MKEK stoklarının yetersizliği nedeniyle bu taleplerin uzunca bir süredir karşılanamadığı görülmektedir. Buna karşın, hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın diğer kaynaklardan şahsi kullanımları için silah edinmelerinde sorun bulunmamaktadır.

Güvenlik ihtiyaçları ve talepler dikkate alınarak, ülke genelindeki hâkim ve savcı lojmanlarına kamera sistemi kurulması çalışmaları ise bir süredir devam etmektedir. Güvenlik hassasiyetleri ve talepler önceliğinde sürdürülen bu çalışmalar kapsamında bazı lojman binalarında sistem kurulumu tamamlanmış, diğerlerinde ise kurulum çalışmaları devam etmektedir. Talebe bağlı olmaksızın yurt genelindeki bütün Adliye lojmanlarında sözü edilen sistemin kurulumu, kısa süre içinde tamamlanacaktır.

En büyük silahları vicdanları olan hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın, görevlerini, herhangi bir olumsuzluğa mahal verilmeksizin sürdürebilmeleri amacıyla mevcut önlemlerin artırılarak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda da güvenlik makamları nezdinde girişimlerde bulunulmuştur. Sözü edilen önlemlerin hayata geçirilmesi, titizlikle takip edilmektedir."