Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, Van Milletvekili Özdal Uçer, İsviçre Sol Parti Üyesi Yekbun Alp ve BDP Diyarbakır İl Başkanı Zübeyde Zümrüt, izinsiz Nevruz kutlamalarında çıkan olaylarda gözaltına alınanlara destek vermek ve incelemelerde bulunmak üzere Cizre'ye geldi. BDP heyeti, ilk önce Nur Mahallesi'nde bulunan BDP İlçe Teşkilatına geçti. Heyet, daha sonra vatandaşlarla birlikte buradan adliye sarayına kadar yürümek istedi.

BDP İlçe Başkanlığı önünden yürüyüşe geçen kalabalığın önü, Cumhuriyet Parkı önünde polis ekipleri tarafından kesildi. Burada BDP'li milletvekilleri ile emniyet güçleri arasında sözlü tartışma yaşandı. İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Uçar ile yapılan görüşmenin ardından vekillerin yürüyüşüne müsaade edildi. Ancak vekillerle birlikte partililer de yürümeye devam edince polis, Dörtyol kavşağında bir kez daha grubu durdurdu. Olaya müdahale etmek isteyen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile bir emniyet amiri arasında tartışma yaşandı. Emniyet amiri, "Kendi özgürlüklerinizi savunurken, başkalarının özgürlüklerine engel olamazsınız"deyince Kaplan da, "Benimle bu şekilde konuşamazsın, saygılı ol. Ben bir milletvekiliyim, grup başkan vekiliyim" dedi. Emniyet amiri de, "Ben sizi vekil tayin ettiğimi hatırlamıyorum" diye yanıt verdi. Yaşanan tartışmanın ardından BDP'li vekiller, güvenlik önlemleri altında adliye sarayı önene kadar geldi.

Kaplan ve beraberindekiler, Cumhuriyet Başsavıcısı ile görüşmek için adliyeye girdi ancak milletvekili olmayan parti yetkililerine izin verilmemesi üzerine burada da gergin anlar yaşandı. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ile ismi öğrenilemeyen emniyet amiri arasında bir kez daha tartışma yaşandı. Bu sırada BDP'li Kaplan'ın küfür ettiği görüldü. Tartışma, Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Uçar'ın araya girmesi ile son buldu. BDP'li milletvekilleri daha sonra yaşanan gözaltılarla ilgili bilgi almak için adliye sarayına girdi.