14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Marriott Otel'de düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve çok sayıda davetli katıldı. Programın başında davetlilere tarım sektörünü anlatan bir sinevizyon sunuldu.

Programda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar arasında "Tarım ve Çiftçilerin Eğitimi İşbirliği Protokolü" imzalandı. Daha sonra Bakan Eker ile TZOB Genel Başkanı Bayraktar arasında çiftçilerin eğitimi, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Bayraktar arasında da "ziraat odaları matbaa organları kurulması ve tüm çiftçilerin ağaçlandırma çalışmalarına katılması"yla ilgili birer protokoldaha imzalandı.

BİR AİLEYE EN HIZLI GELİR GETİRMENİN YOLU HAYVANCILIKTIR ASLINDA”

Protokol imza töreninin ardından konuşma yapmak üzere kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, toplantının hayırlı olmasını temenni ederek, bugün çiftçilerle bir arada olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. TZOB'un Tarım Bakanlığı'nın ortağı gibi olduğunu, tarım konusunda elinden geleni yaptığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bundan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. "Tarım sektörünün gerek çok zengin ülkeler için olsun, gerek gelişmekte olan ülkeler olsun hepsi için önemlidir ve hepsi için de stratejik önemi vardır" diyen Gül, bütün doktrinlerin hedefinde insanlara yeteri kadar gıda verebilmek olduğunu kaydetti. Tarım denildiğinde gıda akla geldiğini, gıda denildiğinde de insanların aç kalmamasının akla geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, insanların her dönem açlık korkusuyla yaşadıklarını kaydetti. Türkiye'nin imkanları düşünüldüğünde kapasitesinin daha da ileri gidebileceğini söyleyen Gül, tarımın girdileri konusunda titiz çalışmalar yapıldığını bildiğini belirtti. GAP Projesi'nden de bahseden Cumhurbaşkanı Gül, hafta sonu o bölgeyi ziyaret ettiğini ve o toprakların bereketli hale gelmesinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gül, "Kaynaklarımızı kullanırken, bütçelerimizi değerlendirirken önceliklerimizi iyi bir şekilde gözden geçirmek zorundayız.

Özellikle sulama kanallarının bir an önce bitirilmesi Türk çiftçisini çok daha güçlü hale getirecektir ve üretim kapasitemizi çok daha büyük bir şekilde artıracaktır" diyerek, kaynakları ayırırken tarım alanına önem verilmesi gerektiğini vurguladı.

"Bir aileye en hızlı gelir getirmenin yolu hayvancılıktır aslında" diyen Cumhurbaşkanı Gül, "Unutmayalım ki, biz sanayileşeceğiz, hizmet sektörü giderek daha çok artacak, zenginleşmenin yolu buradan geçmektedir ama bunlar aynı zamanda tarımı da zenginleştirmektedir" diye konuştu.


TZOB'un tarihinin Osmanlı'ya kadar gittiğini hatırlatan Gül, kırsal topraklarda hala çok büyük eksikliklerin olduğunu, o bölgelerde de gelirin artması için tarım sektörüne çok büyük önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasının sonunda salondan ayrılırken Eskişehir'den geldikleri öğrenilen kooperatif üyesi çiftçi kadınların seslenmesi üzerine geri dönerek tekrar salona geldi. Çiftçi kadınların yanlarında getirdiği hediyeyi kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, çiftçi kadınlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.