Milli Güvenlik Kurulu'nun Ekim ayı toplantısı, bugün saat 14.25'te Çankaya Köşkü'nde başladı.

MGK ilk kez, 28 Ağustos'ta görevine başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplandı.

MGK'DA ALINAN KARARLAR İÇİN TIKLAYIN
Daha önce Dışişleri Bakanı olarak toplantılara katılan Ahmet Davutoğlu da ilk kez Başbakan sıfatı ile toplantıda yer aldı.

Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şura'nın ardından Jandarma Genel Komutanlığı'na atanan Orgeneral Abdullah Atay ise ilk kez MGK toplantısında katılan isimler oldu.

MGK TOPLANTISINDA GÜNDEM
MGK toplantısının önemli gündem maddelerinden biri, paralel yapı ile mücadele çerçevesinde Gülen cemaatinin faaliyetleri ele alındı.  Bu çerçevede Kırmızı Kitap olarak adlandırılan Milli Güvenlik siyaset Belgesi üzerinde değerlendirme yapılması bekleniyordu. MGK toplantısında; IŞİD’in Suriye ve Irak’taki faaliyetleri, Kobani’deki gelişmeler de ele alındı. Çözüm sürecinde gelinen aşama ve terör örgütünün son günlerdeki saldırıları da toplantıda ele alındı. PKK’nın son dönemdeki taktik ve stratejik faaliyetlerinin, bu kapsamda terör saldırılarının toplantıda, kapsamlı olarak değerlendirildi. Suriye'de güvenli ve uçuşa yasak bölge konularında hazırlanan çok seçenekli planların da toplantıda üzerinde durulacağı yorumları yapıldı.

28 ŞUBAT'TA 9 SAAT SÜRMÜŞTÜ
MGK toplantıları, ortalama dikkate alındığında 4-5 saat arasında sürüyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, "İrticayla Mücadele Eylem Planı" belgesi ile bu belgenin neden olduğu tartışmaların gündeme alınmasını önermesi nedeniyle tarihi nitelikte bir önem kazanan MGK'nın 2009 yılı Haziran ayı toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapılmıştı. Saat 13:30'da başlayan toplantı, yaklaşık 7 saat 40 dakika sürmüştü. MGK'nın 28 Şubat 1997'de yapılan tarihi nitelikteki toplantısı, yaklaşık 9 saat sürmüştü.

Paralel yapı, PKK terörü ve IŞİD terörünün ana gündem maddeleri arasında yer aldığı toplantı, 10 saat 20 dakika ile rekor kırdı.