Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şunları söyledi:

"ŞU ANDA PATİNAJ YAPIYORUZ"
"Başkanlık, benimle ilgili değil, ülkeyle ilgili bir mesele. Ben, tecrübelerim doğrultusunda düşüncelerimi söylüyorum. Dikkat ederseniz ben '400 milletvekili verin ve yeni anayasayı parlamento kendisi yapsın' dedim. Kim ne derse desin Başkanlık Sistemi Türkiye'ye özgüven kazandırır. Türkiye'nin ekonomisine farklı bir dinamizm ve sıçrama getirir."

Erdoğan: Kazakistan dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı VİDEO


"BİR HAKİKAT GÜNEŞİ OLUŞUYOR"
"Akademisyenlerimizle, siyasetçilerimizle hep birlikte otururuz, bunların konuşmasını, görüşmesini, değerlendirmesini yaparız; nihayetinde de 'En ideal olan sistem bu' diyebiliriz. Nitekim biz, Beştepe buluşmaları çerçevesinde akademisyenlerle toplantı yaptık. Sunumları dinliyor, kayda alıyoruz. 'Müsademe-i efkârdan barika-i hakikat doğar' (Fikirlerin çatışmasından hakikat güneşi doğar) anlayışıyla bir 'hakikat güneşi' oluşuyor. Bu olduğu zaman da ben inanıyorum ki Türkiye, o beklediğimiz gerçek manadaki sıçrayışını yapacaktır."

"İKİ KAMARALI SİSTEME KARŞIYIM"
"Başkanlık Sistemi'nde, yasama, yürütme yargı, bunlar tamamen birbirinden ayrılıyor ve denetim noktasında en ufak bir zaaf yok. Ancak ben, iki kamaralı sisteme de karşıyım. Çünkü, iki kamaralı sistem, adeta kilitleme üzerine inşa edilmiştir. Burada da tek kamaralı sistemin çok daha ideal olduğuna inanıyorum. Hem seri karar alma noktasında, hem de istikrar-güven noktasında sağlıklı bir çalışmayı getirecektir diye düşünüyorum."

"HALK İHANETİ İYİ TESPİT ETTİ"
"Çözüm Süreci'ni engellemek, önünü kesmek isteyenler kim? 6-7-8 Ekim tarihlerindeki olaylar bu yöndeki en önemli ilk adımdı. Sebebi de belli. Yaklaşan bir seçim var. Bu yaklaşan seçimlerde vatandaşın rahatlıkla sandığa gitmesine mani olmak istiyorlar."

"ÖZGÜR İRADEDEN RAHATSIZLAR"
"Vatandaşlarımızın, kendi iradesiyle, vicdanlarının sesini dinleyerek sandığa gidecekleri bir ortam kimilerini rahatsız ediyor. Şimdi, 6-7-8 Ekim'in millet tarafından arzu ettikleri gibi satın alınmadığı endişesine kapıldılar. Vatandaş bunu iyi tespit etti, dedi ki; 'Sizin bu ihanetinizi biz kabul etmeyeceğiz'. Çünkü, orada 40'ı aşkın insanın ölümü affedilir bir şey değildi. Zaten Diyarbakır'daki Kürt annelerin orada haftalarca, aylarca ağlaması da ayrı bir olaydı. O anneler orada direnirken, Kürtleri temsil ettiğini söyleyenler yeri geldi arasözlerle onları oralardan silip süpürdüler. 
Şimdi Ağrı-Diyadin'de görüyorsunuz, bunlarda yalan çok rahat. "

"ELLERİNDE REHİNELER VAR"
"Bu kampanyalarla 7 Haziran'a bir yatırım yapmanın gayreti içerisindeler. Halkımız iradesine baskı uygulamaya, kalkışanlara cevabı verecektir. Halkımız burada iyi bir direnç ortaya koymalı. Ülkemiz huzur istiyor. Bunlar yeri geldi genç kızları, genç evlatları terör kamplarına götürdüler. Şu anda bile ellerinde rehine olarak bulunanlar var."

"GÜNEYDOĞU'YA GİDECEĞİM"
"Benim çalışmalarım seçime endeksli değil. 7 Haziran'a da endeksli değil. Çalışmalarımı devam ettireceğim. Toplu açılışlar yapıyoruz, gündemde olan konuları değerlendiriyoruz. Türkiye'nin değişik yerlerini dolaşacağım. 25-30 toplantı yaparım sanıyorum. Doğu ve Güneydoğu'ya da gideceğim. "

"İDEAL SİSTEMİ BİRLİKTE BULURUZ"
"Neredeyse bütün ülkelerde uygulanan başkanlık sistemi farklı. Bizim de başka tecrübelerden istifade etmek ve tartışmak suretiyle, kendi kültürümüze, kendi örfümüze göre, Türk tipi bir Başkanlık Sistemi ortaya koymamız mümkün. Akademisyenlerimizle, siyasetçilerimizle otururuz, değerlendirmesini yaparız; 'En ideal olan sistem bu' diyebiliriz. "

"NAZARBAYEV'İ 'PARALEL' KONUSUNDA UYARDIM"
“Paralel Yapı, Kazakistan'daki okulların 28-29 tanesini devlete devretmiş ama burada yüzde 10-15 yine kendi öğretmenleri veya görevlileri var. Geri kalan Kazak öğretmenlerin de onlarla muhabbeti olanlardan teşekkül ettiği ortada. Bunları Nazarbayev'le paylaştım. Kazak Devleti'ne okulları devretti diye sizi aldatmasınlar' dedim. Detaylı bir bilgi notunu da ilettik."

KIRMIZI KİTAP MGK'DA ŞEKİLLENECEK
Erdoğan, içinde Paralel Devlet Yapılanması'nın yer alacağı Kırmızı Kitap'la ilgili son çalışmaların önümüzdeki MGK'da şekilleneceğini ve Genelkurmay'ın da bu konuda hassas olduğunu söyledi. Kazakistan'da yaptırılan Ahmet Yesevi Camisi'nin bazı ufak tefek eksiklere rağmen "iftihar vesilesi" olduğuna işaret eden Erdoğan, İstanbul Çamlıca'da yapılan camiye verilecek ismin de günü geldiğinde açıklanacağını bildirdi.

Erdoğan ayrıca, 24 Nisan'da Çanakkale'de Dünya Barış Zirvesi'ni toplayacaklarını açıklayarak şu ifadeleri kullandı:

"24 Nisan'ın bir gün öncesinde 'Dünya Barış Zirvesi' toplayacağız. Bu zirvede de zaten mesajımız aslında ağırlıklı olarak bu konulara yönelik olacak. Oradan herhangi bir sapmamız olmayacak. Zirveye 70'e yakın devlet başkanı, hükümet başkanı ve bakan düzeyinde katılım olacak."