Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye, Fransa meclisindeki, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifi girişimiyle ilgili bir mektup gönderdi.

Başbakan Erdoğan, mektupta, “Artık Türkiye-Fransa ilişkileri üçüncü tarafların taleplerine tutsak edilmemelidir. Bu konu hassastır, ciddidir. Sağduyunun siyasi hesaplara üstün gelmesi önemlidir. Tüm bu nedenler ışığında, bu tür mevzuat çalışmalarının sonuçlandırılmayacağı yönünde verdiğiniz sözü tutacağınızı ve telafisi mümkün olmayacak adımların atılmasını engelleyeceğinizi samimiyetle umuyorum” ifadelerine yer verdiği öğrenildi.

Mektupta, “Bu yasa teklifi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, Türk Ulusunu ve Fransa'da yaşayan Türk toplumunu doğrudan hedef almakta ve hasmane bulunmaktadır. Bu noktada açıkça ifade etmek istiyorum ki, bu tür adımların ileri noktalara varmasının Türkiye ile Fransa arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel tüm alanlardaki çok yönlü ilişkileri bakımından sonuçları vahim olacağı gibi, sorumluluğu da girişim sahiplerine ait olacaktır” ifadelerine yer verildi. BİR YIL HAPİS VE 45 BİN EURO PARA CEZASI Fransa meclisi, yasalar komisyonunda geçen hafta kabul edilen, iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) Marsilya milletvekili Valerie Boyer tarafından hazırlanan yasa teklifini, 22 Aralık'ta genel kurulda oylayacak. Yasalar komisyonunda kabul edilen yasa teklifinde, “Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların inkarı, bir yıl hapis ile 45 bin euro para cezasına çarptırılır” ifadesi yer alıyor.

"FRANSA TARİHİ TARİHÇİLERE BIRAKSIN"

Türkiye, daha önce Fransa parlamentosuna yaptığı uyarıda, “tarihi olayların parlamentolar tarafından yazılamayacağı” yolunda 2008 yılında yine Fransız parlamentosunun kurduğu araştırma komisyonu tarafından kaleme alınan rapora sahip çıkmasını istemişti.

Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği internet sitesinde yer alan açıklamada, Meclis Başkanı Bernard Accoyer'in başkanlığındaki araştırma komisyonunun, “parlamentoların rolünün tarihi olayları değerlendirmek ve özellikle yasa çıkartarak cezai müeyyide istemek olmadığı” yolundaki rapora önemli vurgu yapılmıştı.

Senato'da Mayıs ayında yine aynı konuda gündeme gelen yasa teklifinin oylanmadan ezici bir üstünlükle "incelenmeye alınmasının" reddedildiği hatırlatılan açıklamada, Fransa'da seçimlerle ilgili takvime göre şimdi yine aynı konuda gelen yasa teklifinin meclis yasalar komisyonunda kabul edilmesinin şaşkınlıkla karşılandığı kaydedilmişti.