Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, seçilme yaşının 18'e indirilmesini önerdi. Erdoğan ayrıca seçim döneminde askerlik yapan er ve erbaşların da oy kullanmasını istedi.


Başbakan Erdoğan, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin eğitim-öğretim yılı açılışı, fahri doktora töreni ve toplu açılılış töreninde konuştu. İşte konuşmadan satır başları:

ANNE KARNINDA EĞİTİM
-Çok garip şeyler oluyor bu ara ülkemizde. Örneğin işte 5,5 yaşında bir çocuk eğitim görebilir mi gibi ifadeler kullanılıyor. Halbuki ben biraz ileri gideceğim, ben biliyorum ki her canlı anne karnında eğitim almaya başlıyor. Beslenme eğitimini orada almaya başlıyor canlı. O beslenme kabiliyetini alan canlı, kusura bakmayın ama işin öğretim seviyesini aşmış kendi kendine besleniyor.  Onun için de çocuklarımıza gençlerimize lütfen inanalım.

İSTANBUL'A AŞIĞIM
-Ben bu şehre aşığım, sevdalıyım. Burada doğdum, büyüdüm. Aslen rize’liyim. Dünyanın neresine gidersem gideyim bu şehri çok seviyorum. Diyorum ki biz bu şehri tarihteki yerine tekrar taşıyalım. Kongre için İstanbul'a gelenler "Eğer İstabul'u görmeden ölürsen senin için eksiklik" diyorlar.

KOMŞUM BENİ YIKARDI
-Aynı apartmanda oturdğumu komşulaı tanımıyoruz. Bu millet böyle mi olmalıydı? Annem bir yere gitmişse komşum, beni kendi çocuklarıyla alıp yıkadığı günleri hatırlıyorum. Aynı şekilde onların çocuklarıyla birlikte yıkardı. Şimdi aynı şey var mı? Yok.

2071
-Biz 2023'ü hedefliyoruz. Onları da inşallah 2071'e hazırlıyoruz. Aslolan benim görmem değil onu görebilecek nesli hazırlamamızdır. Benim torunum görebilir. Şu an üç yaşında. Hazırlığını bugünden yapmamız lazım.

18'E SEÇİLME İMKANI VERELİM
-Biz 30 yaşından 25 yaşına seçim yaşını indirmede bize ne hendekler attırdılar. Bu biz size güvenmiyoruz demektir. İlk defa buradan seslendiriyorum. 18 yaşına seçme yaşını veren, bu yetkiyi veren anlayışa diyorum ki “Madem 18’e sen bu yetkiyi verdin, gelin 18’e seçilme imkanını da verelim"

ER-ERBAŞ OY KULLANSIN
-Hayatta zor olan seçilmek değil, zor olan seçmektir. İyi ve kötüyü ayırma kabiliyeti. Şu anda TSK’nın içinde muvazzaf kadro onlar oy kullanma hakkına sahip, er-erbaş değil. Bizim onun da önünü açmak zorundayız. Onlar da oyunu kullanabilmeli, 18 yaşa veriyorsun, eğer askerdeyse oy kullanamıyor."