12 Eylül 1980 askeri darbesinden 32 yıl sonra yargılanmayı başlandığı gün sağlık sorunları nedeniyle duruşma salonuna gidemeyen 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, tarihi ilk duruşmaya ilişkin gelişmeleri televizyondan izlemek istediği, ancak konsantrasyon ve odaklanma sorunları nedeniyle buna tam anlamıyla yapacağını öğrenildi. Evren'in, köprücük kemiğinde kırığa neden olan düşme sırasında yüzünün de yaralandığı ortaya çıktı.

12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren Evren, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya ile birlikte yargılandığı davaya Ankara GATA'da tedavisi sürdüğü gerekçesiyle katılamadı.

94 yaşında olan Evren'in sağlık durumunun, mahkemeye gelmeye elverişli olmadığı belirtilirken, düşmeye bağlı olarak köprücük kemiğinde kırık ve yüz bölgesinde yara oluştuğu kaydedildi.

Yardımsız yürüyemiyor

Evren'in aynı zamanda "belinde çökme" olduğu, yatağından kalkmakta, ayakta durmakta ve lavaboya bile tek başına gitmekte zorlandığı öğrenildi.

Tedavisine devam edilen GATA'daki odasında yatağının karşısında bulunan televizyondan duruşmaya ilişkin gelişmeleri takip etmek isteyen Evren'in, yaşadığı konsantrasyon ve odaklanma sorunu nedeniyle davayı gelişmeleri takip etmekte zorlandığı da kaydedildi.

Evren'in basına açık olarak son kez Mart 2011'de Kara Harp Okulu'nda düzenlenen, "En Büyük Harbiyeli: Atatürk" etkinliğine dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in daveti üzerine katılmıştı. Evren'in o etkinlikte ve 12 Eylül 2010 referandumunda oy kullandığı sırada zorlandığı görülmüştü.