Darbe girişiminden önce Öksüz’ün ABD’ye gittiği uçaklarda bulunan 4 bin yolcuyu inceleyen savcılık Kaynak Holding yöneticisi Kemal Batmaz’ın da Öksüz’le birlikte 11 Temmuz’da ABD’ye gittiğini belirledi. Havalimanı ile Akıncılar’daki kayıtları karşılaştıran bilirkişi Batmaz’a ulaştı.

6 şüpheli gözaltına alındı. 15 Temmuz gecesi Akıncı Üssü’nde yakalandıktan sonra tutuklanan Kemal Batmaz’ın ise TSK imamı Adil Öksüz’ün ‘ekürüsi’ olduğu ortaya çıktı. Kaynak Holdinge bağlı Kağıt A.Ş’nin genel müdürü olan Batmaz’ın darbeden 4 gün önce Öksüz’le ABD’ye gittiği 13 Temmuz’da yine birlikte döndükleri belirlendi. Öksüz ve Batmaz, ihanet girişiminden 57 saat önce Atatürk Havaalanı kameraları tarafından görüntülendi.

2,5 AYLIK GİZLİ SORUŞTURMA

Karar darbe girişiminin sivil ayağının deşifre eden gizli soruşturmanın detaylarına ulaştı. Ankara Başsavcılığı kaynaklarının verdiği bilgiye göre, Adil Öksüz dosyasındaki tüm bilgiler 2.5 ay önce toplandı. O güne kadar Öksüz’ün kaçışı üzerine yoğunlaşan savcılar, bu kez darbe öncesini mercek altına aldı. Büyük bir gizlilikle yürütülen soruşturmada Öksüz’ün ABD’ye gidiş gelişleri incelendi. Öksüz’le birlike ABD’ye gidip gelen 4 binin üzerinde yolcu listeleri tek tek incelendi.

TSK imamı Öksüz’ün özellikle 2016 yılı başından itibaren 3-4 kişiyle aynı uçakta ABD’ye gidip geldiği belirlendi. Bu isimlerden birinin tutukla Kemal Batmaz olduğu belirlendi. Son olarak Öksüz’ün darpe planlarını Gülen’e 11 Temmuz’da onaylattığı ve 13 Temmuz’da Türkiye’ye döndüğü seyahatte Batmaz’ın da yanında olduğu belirlendi. Bu seyahati mercek altına alan savcılık, Atatürk Havaalanı’ın güvenlik kayıtlarını incelemeye aldı. Batmaz’la Öksüz’ün yan yana yürürken görüntülerine ulaşıldı.

ÖKSÜZ’LE AYNI YALAN İFADE

Batmaz’ın tutuklu olduğu teyit edilince ifadesi kontrol edildi. Öksüz’ün firar etmeden önce savcılık ve hakimlikte verdiği ifadeyle birebir aynı şekilde yani “Akıncılar’a arsa bakmaya gitmiştim” şeklinde konuştuğu belirlendi. Kemal Batmaz’ın Adil Öksüz’le birlikte görüntüleri Atatürk Havaalanında belirlendikten sonra, 15-16 Temmuz tarihlerine ait Akıncılar Üssü’ndeki kamera kayıtları da tek tek tarandı. Batmaz’ın, 143’ncü filodaki görüntüleri ortaya çıkarıldı.

Savcılık bilirkişiye havaalanı ve üsteki görüntüleri inceletti. Öksüz’ün yanındaki kişinin tutuklanan Kemal Batmaz olduğu bilimsel olarak da tespit edildi. Bugüne kadar Adil Öksüz’ün darbedeki rolünün sivil imamların lideri pozisyonunda olduğu belirtiliyordu. Ancak Batmaz’ın, FETÖ içinde Öksüz’den daha üst seviyede olma ihtimali yüksek görülüyor. Bunun nedeni olarak da Batmaz’ın Öksüz’den daha önce, 1999 yılından itibaren ABD’ye gidip gelmesi olarak açıklanıyor.

‘BEN DEĞİLİM’ SAVUNMASI

Darbenin sivil imamı olduğu tespiti yapıldıktan sonra, Kemal Batmaz’ın ifadesi yeniden alındı. Ancak Akıncılar’daki kişinin kendisi olmadığını, havaalanındaki görüntünün ise tesadüf olduğunu savundu. Hem Adil Öksüz’le Atatürk Havalanı’nda hem de 143’ncü filoda çekilmiş görüntüler Batmaz’a gösterilerek, bu kişinin kendisi olduğu, Öksüz’le darbeyi organize ettiği anlatıldı. Savcılığın ısrarlı sorularına rağmen Kemal Batmaz, inkar etmeyi sürdürdü. Ancak Batmaz’ın tespit edilmiş olması, Gülen’le darbe arasındaki bağlantının da en güçlü ve eldeki kanıtlarından biri olarak dosyaya girdi.

İLK KEZ YAN YANA

TSK imamı Adil Öksüz, Kemal Batmaz ile birlikte 11 Temmuz’da Atatürk Havaalanı’ndan FETÖ elebaşı Gülen’le görüşmek için ABD’ye gitti. Aynı gün Gülen’le görüşen FETÖ imamları, bir gece kaldıktan sonra 13 Temmuz saat 11:55’te döndü. FETÖ’nün karşı istihbarat kurallarına göre üst düzey yöneticilerin bir arada bulunmaması gerekirken, havalanı gibi her anı gözetlenen kamuya açık bir alanda birlikte yürümesi 57 saat sonraki darbe girişiminin başarısından ‘emin’ oldukları şeklinde yorumlandı.