Sabah'ta yer alan habere göre; Darbeci FETÖ’nün yok edilebilmesi için OHAL kararıyla birlikte demokrasiden taviz vermeden önlemler alınacak.

VATANDAŞIN GÖNLÜNDEN GEÇEN: ZARARI DARBECİLER ÖDESİN
Önlemler arasında, vatandaşlardan en yoğun şekilde gelen taleplerden birisi olan "devlete ve millete verilen zarar darbecilerden tahsil edilsin" talebiydi.

Bu doğrultuda, darbecilerin mallarına önce tedbir konulacak, ardından suçu sabit olanlara tazminat davası açılacak. Devletin ve milletin zararı darbecilere ödetilecek.

İŞTE O 15 ÖNLEM
FETÖ'cü çetenin darbe girişiminden sonra toplanan MGK ve Bakanlar Kurulu'nda FETÖ'nün devletten kökünün kazınması için alınacak önlemler ve çıkartılacak kanun hükmünde kararnameler masaya yatırıldı. OHAL kararının alınmasıyla süratle tamamlanması düşünülen 15 önlem şöyle:

KAMU MERCEK ALTINDA
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan en üst düzeyden çaycıya kadar personel ile ilgili incelemeler bir ay içinde sonuçlandırılacak.

FETÖ'CÜLERE TEMİZLİK
Birkaç gün içinde yayımlanması beklenen kanun hükmünde kararnamelerle devlet personel rejiminde değişikliğe gidilecek. FETÖ'cülerle ilgili radikal ceza sistemi getirilecek. Örgütle direkt bağı olanlar, tazminatsız işten atılıp haklarında mahkeme süreci başlatılacak. FETÖ sempatizanları için tenzili rütbeye gidilecek.

VAKIF, DERNEK vs. KAPATILACAK
FETÖ ile doğrudan veya dolaylı bağlantısı olan dernek, vakıf gibi tüm STK'lar, okullar, kurumlar kapatılacak.

MALLARINA TEDBİR
Darbecilerle ilgili soruşturma tamamlanana kadar mallarına tedbir konulacak.

TAZMİNAT ÖDEYECEKLER
Ankara ve İstanbul başta olmak üzere tüm illerde 15 Temmuz gecesi bombalar, kurşunlar ile darbecilerin verdiği zararlar tespit edilecek ve tazmin ettirilecek. Hayatını kaybeden sivil şehitleri aileleri ve yararlanan vatandaşlar da darbecilere tazminat davası açacak.

JANDARDARMA GENEL KOMUTANLIĞI KALDIRILACAK
Darbe girişimine en aktif desteği veren, darbenin beyni gibi görünen Jandarma Genel Komutanlığı kaldırılacak. Jandarma, İçişleri Bakanlığı'na bağlı bir genel müdürlük haline getirilerek, kır polisine dönüştürülecek.

GÖZALTI SÜRESİ UZATILACAK
Sorguların sağlıklı yapılabilmesi için gözaltı süresi uzatılacak. Bu sürenin en az 7 gün olması planlanıyor.

ASKERİ OKULLARA NEŞTER VURULACAK
FETÖ'cülerin büyük oranda kontrol ettikleri belirtilen, sorularını çalıp mensuplarına dağıttığı askeri okullara neşter vurulacak. Bu okullar Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanacak. Böylece sivil idare okulları destekleyip, darbeci zihniyet ile adam yetiştirilmesi önlenecek. Harp Akademileri de YÖK denetimine alınacak.

ÖZEL DURUŞMA SALONUNDA YARGILANACAKLAR
Darbeciler mevcut yargı sistemi içinde özel salonlarda yargılanacak. Davaların hızla ve sağlıklı yapılaması için çok sayıda hakim ve savcı görevlendirilecek.

DÜNYAYA ANLATILACAK
Dışişleri Bakanı ve Adalet Bakanı başta olmak üzere önümüzdeki dönemde bakanlar ABD ve AB'ye giderek, Fetullah Gülen konusunda bilgi verecek. FETÖ'nün gerçek yüzünü gösterecek.

OHAL'İN GEREKÇESİ
FETÖ'nün gerçek yüzünü göstermek için bir kampanya başlatılacak. OHAL'in, sadece FETÖ için ilan edildiği, vatandaşlar ile ilgili hiçbir şey olmayacağı da izah edilecek. AK Parti Dış İlişkiler Başkanı Mehdi Eker, TBMM dış komisyon üyeleri ile bu konuda bir toplantı yaptı.

Komisyon başkanları, birlikte çalıştıkları ülkeler ve delegasyona mektup yazarak, Türkiye'de yaşananları anlatacak. Yabancı parlamenterler TBMM'ye davet edilerek, bombalanan yerler gösterilecek.

İSTİHBARATA NEŞTER
MİT ve diğer istihbarat birimlerinin yetersiz kalması, Cumhurbaşkanı'nın darbeyi eniştesinden öğrenmesi Ankara'da en çok tartışılan konulardan biri. Bu kapsamda istihbarat kurumsal yapısı da kökten değişecek.

GENELKURMAY'IN STATÜSÜ DEĞİŞİYOR
Genelkurmay'ın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması da tartışılıyor. Ancak bu anayasa değişikliği gerektiriyor. Genelkurmay ve MİT'in Cumhurbaşkanı'na bağlanması da seçenekler arasında.

TSK'DA DÖNÜŞÜM BAŞLAYACAK
TSK'ya personel alımındaki kaynak kısıtlaması (imam hatip mezunları) kaldırılacak.

TERFİ SİSTEMİ DEĞİŞECEK
Silahlı Kuvvetler'de general olmak için istisnalar dışında kurmay subay olma şartı esnetilecek. Kurmay olmayan, sicili düzgün albaylara, TSK ihtiyaçlarına göre general olma imkanı tanınacak.