Balyoz Davası'nda, Fatih, Beyazıt, Eyüp ve İsmailağa camilerini bombalayacağı öne sürülen ve 16 yıla mahkum olan Albay Ali Demir, tuğgeneralliğe terfi etti.

İçişleri Bakanlığı, tarihte ilk kez, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 3 generali bir üst rütbeye, 11 albayı da generalliğe yükseltti. 16 yıla mahkum olan Albay Ali Demir de tuğgeneralliğe terfi etti.

İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 3 generali bir üst rütbeye, 11 albayı da generalliğe terfi ettirdi. Kara, Deniz ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'ndan sonra Jandarma'da da kumpas kurbanı askerlerimiz generalliğe yükseldi. Onlardan biri de Albay Ali Demir… ‘Kumpas' olduğu ortaya çıkan Balyoz Davası'nda, Fatih, Beyazıt, Eyüp ve İsmailağa camilerini bombalayacağı öne sürülen ve 16 yıla mahkum olan Albay Ali Demir, tuğgeneralliğe terfi etti.

DARBE GECESİ ÇATIŞTI 

Sözcü'nün haberine göre Demir, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi de Albay Aziz Yılmaz, Tuğgeneral Ahmet Hacıoğlu, Albay Nurettin Alkan ve Albay Güven Şağban ile birlikte darbecilere karşı sabaha kadar çatışmıştı. 1990 yılında Harp Okulu'nu birincilikle bitiren Ali Demir, 5-7 Mart 2003'de yapılan ve ‘'Balyoz darbe planı hazırlandığı'' öne sürülen seminere katılmadığı halde tutuklandı. O tarihte Kara Harp Okulu'nda eğitim gören ve yüzbaşı rütbesinde olan Demir'in, sahteliği ortaya çıkan ‘'Çarşaf Eylem Planı'' adlı belgede, ‘'Camileri bombalamakla görevlendirildiği'' öne sürüldü.

Sahte belgelerde, Demir'in ‘'Kilit personel'' olduğu, 8 jandarma subayı ile birlikte, Fatih, Beyazıt, Eyüp ve İsmailağa camilerinde keşif yaptığı, cuma namazı sırasında avludaki ayakkabıların içine bomba yerleştirip patlatacağı öne sürülüyordu. Plana göre 9 subaya rahat haberleşmeleri için ‘'Emniyetli cep telefonu'' dağıtılmıştı. Ancak Jandarma Genel Komutanlığı mahkemeye gönderdiği belgede, bu telefonların 2 Aralık 2008'den itibaren kullanılmaya başlandığını bildirdi. Sahte Balyoz ve Çarşaf Eylem Planı'nın hazırlanış tarihi ise 2002-2003 yıllarıydı…

Camilerle ilgili keşif raporundaki 10 sokak ve caddenin adının da, 2003'de farklı olduğu, yeni isimlerin 2007'de verildiği belirlendi. Planda, Eminönü-Vezneciler tramvay hattından bahsedilmesine rağmen, 2002-2003'de bölgede henüz tramvay hattı yapılmadığı ortaya çıktı. Bu kanıtlara rağmen Demir 16 yıla mahkum oldu. AYM'nin ‘'Hak ihlali'' kararı sonrası 2. kez yargılandı ve beraat etti.

(Hürriyet)