Yaz aylarının gelmesine rağmen dünya çapında fiyatı ucuzlamayan domates, cep yakıyor. Domates tüketiminin nüfusa oranla çok yüksek olduğu ülkelerden Hindistan'da domates sorunu yaşıyor. Öyle ki ülkede yetişen domatesleri korumak bile bir mesele haline geldi.

BAŞINA SİLAHLI KORUMA DİKİLDİ

Hindistan'da domates fiyatlarının normalden çok daha fazla yükselmesi ile altın gibi değerlenen domatesleri koruma meselesi çığ gibi büyüyor. Öyle ki Hindistan'daki hırsızlar altından çok gözünü domatese dikmiş durumda. Hal böyle olunca domates hırsızları her geçen gün artıyor.

Domates tarlalarını ve dometes nakliyat zamanlarında nakliye araçlarını soymaya kalkan hırsızların sayısı artınca, ülke yönetimi bu konuya bir çözüm aramaya başladı.

Domates tarlalarına bekçi, domateslerin nakliye esnasında ise başına silahlı koruma dikmek zorundan kalan Hindistan hükümeti, İndia Today gazetesine yaptığı açıklamada "domates sorununun kabusa dönüşmemesi için, silahlı önlemler almak zorunda kaldık" açıklamasını yaptı.

AŞIRI YAĞIŞLAR HASATI EKLEDİ

Bu sene normalden çok daha fazla yağış alan Hindistan'da, domates krizinin yaşanma nedeni bu yağışların hasatı olumsuz yönde etkilemesi olarak değerlendiriliyor. Hasatın yetersizliği nedeniyle değerlenen domatesin az olmasına rağmen domates hırsızları tarafından çalınması, fiyatı daha da yukarı çeken nedenlerden biri.

Hırsızların Mayıs ayından bu yana, binlerce rupi değerinde 2 tondan fazla domates çaldığı tahmin ediliyor.