Sağlık Bakanı Recep Akdağ, iki gündür devam eden Balıkesir programı dahilinde bugün Balıkesir İli Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı'na başkanlık etti. Basına kapalı olarak yapılan toplantının sonunda gazetecilere kısa bir değerlendirmede bulunan Akdağ, sezaryenle doğum konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Sezeryanla doğumun bütün Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de önemli bir sorun olduğunu söyleyen Akdağ, Başbakanın bu konudaki çıkışının haklı olduğunu ifade etti. Sezeryanın bir ameliyat olduğunu hatırlatan Akdağ, doğumların normal yoldan yapılması gerektiğini anlattı. Sezeryanla doğum konusunda devlet ve özel hastanelere ciddi yaptırımlar getireceklerini anlatan Akdağ, doktorları da eğitime alacaklarını açıkladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün Türkiye'de olduğu gibi Balıkesir'de de önemli bir sorunumuz var, sezaryen oranı çok yüksek. Dün Sayın Başbakanımız da sezaryenle ilgili olarak halkımızı bence çok yerinde bir şekilde ve farkındalığı artıracak biçimde uyardı. Bakanlık olarak 3 yıldır bu konuyla ilgili yoğun bir çalışma yürütüyoruz hastanelerimizle, ebelerimizle, konuyla ilgili olan bütün doktorlarımızla. Vatandaşımızın şunu bilmesini isterim; sezaryen bir ameliyattır.

Sezeryan yalnızca gerekli olan durumlarda, bizim 'tıbben endikasyonu olan durumlar' dediğimiz anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlarda başvurulması gereken bir yöntemdir. Sezaryen, 'Ben sezaryen istiyorum' denildiği için asla yapılmaması gereken bir iştir. Bu hususta Balıkesir'de de bütün illerimizde olduğu gibi işin paydaşlarına ve sorumlularına gerekli bilgilendirmeyi yaptık, tabiri caizse uyarılarımızı da yaptık. İhtiyaç olmadığı halde yaptığı sezaryen oranı çok yüksek olan uzman hekimleri bu husustaki eksiklerini tamamlamak üzere eğitime alacağız. Bunun ilk uygulamasına haziran ayında başlıyoruz. Ayrıca gereksiz yere sezaryen oranlarını çok yükseltmiş olan hastanelerle ilgili, özel hastanelerle ilgili yaptırımlarımız da olacak.

Bunu da önümüzdeki aylardan itibaren bütün Türkiye'de yaşayacağız. Bütün paydaşlarımıza anlatıyoruz. Vatandaşımızdan benim istirhamım, vatandaşımız kendisi sezaryenle doğum yapma isteği bir yana, kendisine teklif edilse bile bunun gerekçesini tam olarak sorgulamasıdır. Ve mutlaka bilgilendirilmiş rıza formlarını dikkatle okumalıdır. O formlarda görecektir ki sezaryen çok da masum bir tıbbi işlem değildir. Sezaryen sonuçta bir hamile kadının, annenin karnının yarılması, daha sonra rahminin yarılması ve bebeğin oradan çıkarılmasıdır. Bunun tabii bir yol olmadığı açıktır. Sorumlularla ilgili yaptırımlarımız olacak. Vatandaşlarımız bunu kendisi asla yaptırmamalıdır."