Geçen hafta perşembe günü Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah 06.30'da Aydın, İzmir ve Manisa'da düzenlenen eş zamanlı operasyonla aralarında Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya ve Belediye Fen İşleri Personeli Ziya Baysoy'un da bulunduğu 15 kişi gözaltına alınmış, 3 gün emniyette tutulan 15 kişi dün 11:30 sıralarında adliyeye sevk edilmişti. Emniyette susma hakkını kullanan Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya ve İrfan Özkan'ın ifadelerini alan cumhuriyet savcısı sanıkları gece yarısı mahkemeye  sevk etti.

ALTI AYDIR TAKİP EDİLİYORLARDI

Altı aydır teknik ve fiziksel takibe alınan sanıkların, Aydın Emniyet Müdürlüğü B hizmet binasında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan sorguları sırasında önlerine konan delil ve belgeler karşısında suskun kaldıkları belirtildi. Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya, üç gün boyunca sadece 3 saat konuştu kalan sürede susma hakkını kullandı. Hakim karşısına çıkan zanlıların, emniyet müdürlüğünde verdikleri ifadeleri psikolojik baskı altında verdiklerini öne sürdükleri öğrenildi.

İFADE SEKİZ SAAT SÜRDÜ HAKİM ADLİYEYİ TERK ETTİ

Aydın Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve firma sahibi olduğu öğrenilen İrfan Özkan'ın 8 saat süren ifadesine sinirlenen nöbetçi hakim Arif Mutlu, "Benim mesaim bitti" diyerek adliyeyi terk etti. Adliye önünde toplanan kalabalığın şaşkın bakışları arasında adliyeden ayrılan Hakim Mutlu, davaya müdahil olan sanık avukatlarının araya girmesiyle geri geldiği öğrenildi.

Sanıkların ifadeleri tamamlanıp tam mahkemeye çıkarılacağı sırada gerçekleşen olay sonrası sanıklar ve sanık avukatları bir süre hakim Mutlu'nun geri gelmesini bekledi. Sanık avukatları Hakim Arif Mutlu'yu adliye önünde beklerken ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını belirterek şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Bir süre sonra Adliye Sarayına dönen ve yaklaşık 1 buçuk saat süren mahkemeyi yöneten nöbetçi hakim Arif Mutlu, mahkeme çıkışında, "Düşünebiliyor musunuz ben cumartesi ve pazar nöbetçisiyim. Pazartesi oldu, takvim pazartesiyi gösteriyor. Saat şu an sabahın 5'i oldu. Benim nöbetim 15 Nisan'dı. Saate bakarsın tarihin 16 Nisan olduğunu görürsünüz. Sabah mesaiye geleceğiz. Ben o yüzden tepki gösterdim. Benim sabah 09.00'da duruşmam var" diyerek ayrılış gerekçesini anlattı.

Hakim yokluğunda duruşmaya başlamadan zorunlu olarak ara verilmek zorunda kalındı. Adliye önünde bekleyen sanık avukatları, "Hakimi bekliyoruz. Hakim olmadığı için sorgulama yapılamıyor. Sabah 07.30'a kadar hakim gelip sorgulama yapılamazsa gözaltı süresi dolar ve herkes müvekkilini alır gider. Buna da kimse engel olamaz. Hakim bey şu an yok, ne olduğunu biz de bilmiyoruz. Hep beraber onu bekliyoruz" dediler.

KAMİL KAYA SERBEST

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Belediye Meclis Başkan Vekili Ahmet Gümüş, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit, Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya'nın eşi Dergin Kaya mahkeme bitene kadar adliye önünde bekledi.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren ve 03:40'ta tamamlanan duruşma sonrası Hakim Arif Mutlu kararını açıkladı. Mutlu'nun kararı açıklamasından sonra sanık avukatları adliye önüne çıktı, burada bekleyen sanık yakınlarına kararı açıkladı. Adliye önünde bekleyen Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ve Aydın Belediye Başkan Yardımcısının eşi Dergin Kaya ve beraberindekiler açıklanan karar sonrasında Kamil Kaya'nın serbest bırakıldığını öğrenince büyük sevinç yaşadılar.

Aydın Belediye Meclisi Başkan Vekili Ahmet Gümüş, CHP Aydın Belediye Meclis Üyesi Ahmet Kızılkaya da adliye önünde sevinç yaşayanlar arasındaydı.

Tutuklu sanıkların yakınları ise çıkan karar karşısında şok olurken gözyaşlarına hakim olamadılar.

BEŞ SANIK TUTUKLANDI

Hakim Mutlu'nun kararına göre, aralarında Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya'nın da bulunduğu 15 zanlıdan Kamil Kaya, Hasan Demireğen, Cumhur Türkyılmaz, Niyazi Havuz, Mehmet Ali Havuz, Nihat Benzer, Oktay Karabulut, Hasan Ait, Kemal Altınay, Murat Kavas, Şehmuz Aslan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İhaleye fesat karıştırmak ve rüşvet almak suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Aydın Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü personeli Ziya Baysoy ile İrfan Özkan, İsmet Usta, Hüseyin Öztürk, Usame Önderoğlu tutuklu yargılanmak üzere Aydın E Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi. Diğer yandan hakimin verdiği karar nedeniyle cumhuriyet savcısının karara itiraz edebileceği iddia edildi.

Dün sabah sağlık kontrolü çıkışı sonrası Aydın Devlet Hastanesi'nde gazetecilere 2. dalgayı beklemelerini söyleyen Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya, adliyeden Aydın Belediye Başkan Yardımcısı Özlem Çerçioğlu ile birlikte çıkarken, gazetecilerin sorularını yağmur yağdığı gerekçesiyle cevaplamadı. Mahkemeden çıkan karar sonrası oldukça mutlu olduğu gözlenen Kamil Kaya'nın birkaç gün istirahat etmek istediği öğrenildi.