Van Cumhuriyet Başsavcıvekilliği, Hakkari'de, Ocak ayında Çanakkale Üniversitesi 1. sınıf öğrencisi Zeki Yeşil'in yaşamını yitirdiği, 3'ü polis 15 kişinin yaralandığı polis servisine yönelik bombalı saldırıyla ilgili soruşturmayı tamamladı.

2 MÜEBBET 300 YIL HAPİS

Başsavcıvekilliği, saldırıdan 5 gün sonra terör örgütünün yurt dışındaki kamplarına kaçma hazırlığı yaparken yakalanan ve bombalı saldırının faili olduğu iddia edilen Cebrail Kurt hakkında, ''Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak, kasten adam öldürmek'' suçlarından 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile patlamada yaralanan her bir kişi için 20 yıl olmak üzere ''Kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek'' suçundan 300 yıla kadar hapis istemiyle hazırladığı iddianame kapsamında, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dava açtı.

İDDİANAMEDEN

Şüpheli Kurt'un, gözaltına alındıktan sonra kullandığı elektronik posta adresinden terör örgütü PKK/KCK'nın kırsal alanda faaliyet gösteren bir mensubu ile 984 kez görüşme yaptığı ve bu görüşmelerin 9'unu ocak ayı içerisinde gerçekleştirdiği tespit edildi.

İddianamede, sanığın ifadesinde saldırıyı kendisinin yapmadığına dair ifade verdiğine değinilerek, ''İfade içerikleri, yapmış olduğu teşhisler ile tape kayıtları ve tanık ifadelerinde bombalı saldırının faili olduğuna kanaat getirildiği'' vurgulandı.

KCK soruşturmaları kapsamında hakkında daha önce dinleme kararı bulunan sanığın, olaydan önce yaptığı bazı telefon görüşmelerinin dökümüne de iddianamede yer verildi.

Buna göre, sanığın, 17 Ocak 2012 saat 20.42'de E.K. ile yaptığı telefon görüşmesinde, muhatabına dükkanda olup olmadığını sorduktan sonra ''Dükkandaki çöpleri, naylonları bir poşete koyup eve yollayamaz mısın?'' dediğine vurgu yapılan iddianamede, bahse konu 'çöp ve naylon'ların olayda kullanılan bombanın malzemeleri olduğu ve bomba yapımında kullanılan malzemelerin sanık tarafından temin edildiğinin açıkça anlaşıldığı kaydedildi.

ŞEHİR EYLEMLERİ ÖSB'CE YAPILIYOR

Söz konusu bombalı saldırının terör örgütü KCK'nın Öz Savunma Birlikleri (ÖSB) oluşumu içerisinde gerçekleştirildiği bildirilen iddianamede, şöyle denildi:

''Kırsal alandan tek başına gönderildikleri için aynı şehre giden iki ÖSB'li birbirini tanımaz. Genellikle deşifre olmamış, örgüte bağlı, örgütün güvendiği kişiler arasından terör örgütü PKK'nın silahlı kanadı HPG tarafından seçilir. Şehirlerde yapılan sabotaj, bombalama, fedai türü eylemleri yaparlar. ÖSB'nin kuruluş amacı; dağdaki örgüt mensuplarını şehre sokmadan eylem yapabilmektir. Şehirlerde bu amaçla seçilen şahısların eğitimleri genellikle kırsal alanda verilmektedir. Bu yapının çalışma tarzı, toplu eğitim anlayışına dayanmaz. Eğitim süreleri ise yoğunluklu ve kısadır. Gizlilik esası dikkate alınarak tek tek eğitilirler. En fazla bir ay eğitilip metropollere gönderilirler. Örgüt içinde gönderilen ve eğitilen bireyler konusunda, öz savunma yönetimi dışında tek bilgi sahibi HPG ana karargahı yönetimi içinde 'Şafak' kod adlı terörist ile 'Bahoz Erdal' kod adlı terörist Fehman Hüseyin'dir.''