İiçme suyundaki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Damacanalarda satılan içme sularında insan ve hayvan dışkısında bulunan bakterilere rastlanmasıyla başlayan skandallar, damacanalardaki türlü hastalıklara kadar uzandı.
Damacanadaki oyunlara hergün bir yenisi eklenirken  daha önce 55 firmanın ürünlerinden alınan numunelerde yapılan testlerde 41 firmanın sularında sorun olduğu ortaya çıkmıştı. Bu firmaların isimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanması bekleniyor.
SAHTE SU!
Damacanada bu gelişmeler yaşanırken; sektörün içinden çok önemli açıklamalar da geliyor. Bahçelievler Su Satıcıları Derneği Başkanı ve yıllardır sektörün içinde olan Nejdet Çoban; kömürcüde, tavukçuda, manavda ve özellikle tüpçülerde su satılmasının temizliği önlediğini söyledi. Çoban, "Bu işi meslek edinmeyen birisi suları nasıl sağlıklı şartlarda muhafaza edebilir? Bu işi sadece, işi su satmak olanlar yapmalı. Onlar da hijyen kurallarına dikkat etmeli" diye konuştu. Bir esnafın 3-5 marka suyu aynı anda sattığını da anlatan Çoban, "Yönetmeliğe göre bu yasak. Ama kimse uymuyor. Vatandaş pahalı markadan su istediğinde, başka markanın damacasına jelatinini takıp götürüyor. Siz pahalı markayı içtiğinizi sanırken, belki de dere suyu içiyorsunuz" dedi.
NE OLDUĞU BELLİ DEĞİL
Sektörde sıkı denetim olması gerektiğini kaydeden Çoban, merdiven altı ve kaçak satıcıların dere sularını ve sokak çeşmelerindeki suları kaynak suyu diye sattığını belirtti. Çoban, eskiyen damacanaların yenileme masrafının esnaftan değil, firmalardan alınmasını istedi.
KAÇAK SUCU NASIL KANDIRIYOR?
Nejdet Çoban sektördeki çarpıklıkları şöyle sıralıyor: 1- Kamyonlara boş damacanaları doldurup kaynaktan ya da çeşmelerden su doldurup satıyorlar. 2- Su işiyle ilgisi olmayan herkes su satabiliyor. Bunların suyu nereden aldığı belli bile değil. 3- Boş damacanalar haşere dolu depolarda tutuluyor. Burada her türlü mikrop kaplıyor. 4- Kapıcılar merdiven altında su satıyor. Bazı apartmanlara bizi sokmuyorlar.
OLAN DÜRÜST ESNAFA OLUYOR
Sektörde dürüst çalışan binlerce esnaf olduğunu söyleyen Nejdet Çoban, kaçak sucular yüzünden bu esnafın büyük zarar gördüğünü belirtti. Çoban, şöyle konuştu: "Vergisini veren, masraf yapan esnaf yaşamaya çalışırken; kaçakçılar hem bizim ekmeğimizle hem de vatandaşın sağlığı ile oynuyor. Bayilik sistemi sil baştan yeniden düzenlenmeli."