Ramazan ayı boyunca vücudun yaklaşık olarak 16 saat aç ve susuz kalması, kişiyi daha az hareket etmeye, egzersiz ve sporu kesmeye itiyor. Uzmanlar Ramazan ayı için egzersiz önerilerinde bulunuyor.

Yapılan çalışmalar, egzersiz ve yürüyüşle Ramazan ayında sağlığınızı koruyabileceğinizi, aynı zamanda özellikle iftar öncesi yapacağınız egzersiz ve tempolu yürüyüş ile yağ yakımını yüzde 100 artırabileceğinizi gösteriyor. 

İFTARDAN HEMEN SONRA EGZERSİZ YAPMAYIN

Vücudunuzun tüm gün açlık ve susuzluğa karşı savaşına yorgun düştüğünü, yemek ile kan şekerinizin normalleşmesi ve sıvı yoksunluğunun giderilmesine vücudun ancak iftardan 3 saat sonra alıştığını unutmayın. Bu süreden önce vücudunuz egzersize hazır değildir. 

SAHUR SONRASI KISA VE HAFİF EGZERSİZ

Egzersiz, yürüyüş ve sporu günün çok erken saatlerinde yani "sahur"dan hemen sonra da yapabilirsiniz. Ama bu saat diliminde özellikle sıvı alamayacağınız için hafif seviyede ve kısa süreli bir aktivite yapmanızı öneriyorum. Ramazanda yapılabilecek en uygun egzersiz yöntemlerinden pilates ve yoga, hem sağlığınıza, hem ruhunuza hem de görünüşünüze muhteşem gelecektir. 

EGZERSİZ, YÜRÜYÜŞ VE SPOR REÇETESİ NASIL OLMALI?

Günlük egzersiz süreniz en fazla 45 dakika olmalı. Isınma egzersizleri için 7-10 dakika, germe egzersizleri için her bir bölgeye 20 saniye ayıracak şekilde toplamda 5 dakika ayırınız.

Geri kalan aktif çalışmaya ait 20 dakikanızı ya kalbinizi daha iyi çalıştırmak için tempolu yürüyüşe ya da kaslarınızı kuvvetlendirmek için 8-12 tekrarlı ve ikişer setten oluşan ağırlık çalışmaya ayırabilirsiniz.

Vücut sistemlerinizi (özellikle de kalbinizi, kaslarınızı, eklemlerinizi ve nefesinizi) normale döndürmek için son 5 dakikanızı soğumaya ayırmayı yani hafif tempoyla yürümeyi lütfen ihmal etmeyin.