Ropörtaj Erhan Esaspehlivan,

Türkiye’nin yargılanan ilk hackerı da interntten alışveriş yapıyor ve intrnet bankacılığını kullanıyordu. Bizde bu sistemin güvenli olup olmadığını kendisine sorduk. Birçok bankayada güvenlik işi nedeniyle danışmanlık hizmeti vermiş olan Tamer Şahin bakın internet bankacılığı ile ilgili neler söylüyor.


SORUMLULUĞUN FAZLASI BANKALARDA

Son zamanlarda artan nüfus yoğunluğu nedeniyle banka yönetimleri bankalardaki müşteri sayısını azaltıp, sanal orntamda internet bankacılğı hizmeti vererek büyük bir kolaylık sağlamışlardır. İnternet bankacılığının riski yok diyemem. Çünkü sanal ortamda dedim ya, internet ağına bağlı olan her sistemde bir risk vardır. Fakat bende internet bankacılığı kullanıyorum. İnternet sitelerinden alışveriş yapıyorum. İnternet bankacığılını kullanırken sorumluluğun büyük bir kısmı bankalardır. Bankalar güvenlik sistemlerini tüm risk faktörlerini göz önünde bulundurarak oluştururlar. Kitabımda Türkiye’nin saygın bir bankasının güvenlik açığını bulup şifrelerini yasal yolla nasıl hacklediğimi anlattım. Bankalar bu konuda üzerlerine düşeni yapıyorlar, vatandaşlarımıza da daha dikkatli olmalı sorumlu davranmalı. Özellikle şifre oluştururken çok dikkatli olmalılar.


ŞİFRENİZİ BİR YERE NOT ALIRSANIZ, VE BU İSPATLANIRSA HERŞEYİNİZİ KAYBEDEBİLİR VE HİÇBİR HAK TALEP EDEMEZSİNİZ

Bankalarda veya telefon bankacılığında şifre oluşturma işlemleri esnasında sürekli “Lütfen şifrenizi bir yere kayıt etmeyiniz veya başkaları ille paylaşmayınız” uyarısı yapılır. Başımdan geçen bir olayı aktarırsam bu alıyn ciddiyetini daha iyi anlayabiliriz. Tanıdığımız bir kişinin internet bankacılığı şifreleri çalınarak yüzbinlerce lirası çalınmıştı. Banka işadamının şifresini evindeki bir kasada not kağıdına yazdığını idda ederek savunma yaptı. Az kalsın mahkemeyi kaybediyordu. Fakat böyle bir not olduğu ispat edilemediği için yakınımız 300 bin TL’sini geri aldı. Eğer öyle bir not bulunsaydı 300 bin TL’sini kaybedecekti.