-Röportaj: Erhan Esaspehlivan-

Hatta bu dahi ile yapıan röportajlarda hiç alakasız organzm ile hackarlık arasında bağ kuran muhabirler bile olmadı değil. Biz bu formatı biraz değiştirdik. Çünkü Tamer Şahin, İnternet dünyasının en derin yerlerine kadar ulaşabilen bir beceriye sahipti. Bizde bu becerisinden faydalanıp topluma yararlı bilgileri ön plana çıkaralım dedik. Çünkü internetin faydalarının yanında büyük tehlikelere yol açtığı, yatak odamıza kadar giren bu icatın başımıza açacağı sıkıntıları da ön plana çıkaralım dedik. Hepimizin göz bebeği çocuklarımızın bu internet çılgınlığı nedeniyle odalarına kapanıp kendi başlarına savunmasız bıralıkmasının en büyük tehlike olduğunu ifade eden Tamer Şahin, “Ben internetin en iğrenç yerlerine kadar girdim. O nedenle ebebeyinlerimizi bazı noktalarda uyarmak isterim. İnternet bağımlılık yaratan bir tutku halini alıyor. Her geçen gün çocuklarımız internete biraz daha bağımlı hale gelip kendi iç dünyasına kapanıyor.

AVRUPA’DA ÖZEL KLİNİKLER AÇILDI

Avrupa’da çocukları bilgisayar bağımlılığından kurtarmak için açılan özel kliniklerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu klinikler çocukları internet bağımlılığından kurtarmak için tedavi yöntemleri uyguluyor. Eğer Türkiye’de de aileler ve ilgili kurumlar gerekli tedbirleri almadıkları taktirde, bu kliniklerin Türkiye’de de açılması çok yakın bir süreç. Ailelerimiz en başta, aile filtrelerini kullanmalı. Çocukların girebileceği yasadığı internet sitelerinden uzak tutulması gerekiyor.

Ayrıca çocuklarımızın bilgisayar ile odalarına kapanmaları en büyük tehlike. Onları koca, tehlikelerle dolu bir dünya ile savunmasız bir odada baş başa bırakmak büyük risk . İnternette neler yapılmıyor ki. Küçücük çocuklarımızın videoları kayıt altına alınıp şantaj yapılıyor. Bunun gibi birçok iğrençliğin önüne geçmek için anne babalar, çocukları internete girerken mutlaka yanlarında olmalılar. En azından aynı odada, aynı ortamda olmalılar. Bilgisayar ekranını görebilecekleri şekilde çocuklarının internet kullanmalarına müsade etmeliler. Aksi taktirde, çocuklarımız kendilerini büyük bir uçurumun kenarında bulabilir. Onları savunmasız bırakmayalım. Odalara kapanmalarına müsade etmeyelim. Ve yineliyorum, aile filtlerelirini mutlaka kullanalım ve çocuklarımızın kullandığı bilgisayarlara virus yazılımlarını mutlaka kuralım. Bilgisayarlarımızı da sık sık güncelleyelim” dedi.




SUPERONLİNE’Yİ NEDEN HACKLADİNİZ


O platformun sistem yöneticileriyle bir tartışma yaşadım. Eğer sistem yöneticisini hack’lersem kimse duymaz ama sistemi hack’lersem herkes haberdar olur deyip hack’ledim. Adımın ve soyadımın baş harfleri ‘T.Ş.’ yi imza olarak bıraktım. Ve bir yıl sekiz ay hapis cezası aldım. Bu şekilde Türkiye’de ceza alan ilk hacker oldum. Beş yıl bilgisayar suçu işlememem şartıyla cezam ertelendi. Sonra Osmanlı Bankası’nın bütün müşterilerinin fotoğrafları internette yayınlandı. Yine benim yaptığım iddia edildi. Ama delil yetersizliğinden beraat ettim.