Türkiye, INTERPOL'e (Uluslar arası polis teşkilatı) teşkilatına, 1930 tarih ve 8761 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile üye oldu. İNTERPOL teşkilatının ilk üye ülkeleri arasında yer alan Türkiye, o tarihten itibaren İNTERPOL içerisinde aktif olarak yerini aldı. Uluslararası suçlarla mücadele eden INTERPOL'ün Türkiye'ye desteği rakamlarla ortaya konuldu.

TÜRKİYE EN ÇOK TERÖR SUÇLUSU ARATIYOR

Teröre her yıl yüzlerce şehit veren Türkiye, bu konuda uluslararası platformda yalnız bırakılıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekim ayında bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarda, Fransa ve Almanya'nın Türkiye'deki teröre açıkça destek verdiğini söylemişti. Interpol Türkiye teşkilatından alınan bilgiler de, Başbakanın açıklamalarını doğrular nitelikte. Türkiye'nin kırmızı bültenle arattığı terörist sayısı, dünyada aranan toplam terör suçlularının 4'te 1'ni oluşturuyor.

672 TERÖRİSTE KARŞILIK 30 TERÖRİST

Dünya genelinde en çok terör suçlusu aratan ülke konumunda olan Türkiye, toplam 672 terörist hakkında kırmızı bülten çıkarmış durumda. Aranan terörist sayısı bu kadar çokken, Interpol'un Türkiye'ye iade ettiği terör suçlusu sayısı ise son 12 yılda sadece 30. Üstelik hakkında kırmızı bülten çıkartılan teröristlerin çoğunun Avrupa ülkelerinde yaşadığı biliniyor.

TERÖRDE DEĞİL UYUŞTURUCUDA ORTAK ÇALIŞMA

Dünya ülkeleri terör konusunda Türkiye'ye sırt çevirmelerine rağmen, ortak sorun olan uyuşturucu konusunda ise iş birliği yapmaktan çekinmiyor. Stratejik konumu dolayısıyla Orta Doğu'nun Avrupa'ya açılan kapısı olan Türkiye, dünya uyuşturucu kaçakçılığı konusunda da önemli bir geçiş kapısı olarak kullanılıyor. Bu durumun bilincinde olan Avrupalı devletler, uyuşturucunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmaması için Türkiye'ye gerekli desteği sağlıyorlar. Öyle ki Türkiye'nin aradığı 256 narkotik suçlusundan 247'si Türkiye'ye iade edildi. Ayrıca Interpol, Türkiye'nin aradığı 337 asayiş suçlusundan 232'sini yakalayıp teslim etti.

İŞTE TÜRKİYE'NİN KIRMIZI BÜLTENLE ARADIĞI SUÇLULARDAN BAZILARI

Murat Karayılan - Terör örgütü PKK üst düzey sorumlusu

Fehriye Erdal - Sabancı suikastı faili

Cemil Bayık - Terör örgütü PKK üst düzey yöneticisi

Gülseven Yaşer - Ergenekon Davası sanıklarından

Mustafa Bakıcı - Ergenekon Davası sanıklarından

Turhan Çömez - Ergenekon Davası sanıklarından

Cem Uzan - İş Adamı