İran’ın resmi ajansı IRNA’nın haberine göre, İran eski Savunma Bakanı Tuğamiral Ali Şamkani, İran’ın, başka ülkelerin gözetleme misyonu için kullandığı insansız hava araçlarına göz yummayacağını söyledi.

İki hafta önce, İran, ABD’ye ait RQ-170 Sentinel insansız hava aracının düşürüldüğünü açıklamıştı. Daha sonra iki ülkenin yetkililerinin yaptığı açıklamalar uçağın düşüş sebebi konusunda soru işaretleri yaratmıştı.

ABD RQ-170'te teknik bir aksaklık yaşandığını iddia ederken, Tahran yönetimi, uçağı teknolojik aksamına müdahale ederek indirdiklerini öne sürmüştü.

"GÜCÜMÜZÜN İŞARETİ"

Şu an bir askeri strateji çalışmaları merkezinin başında olan Şamkani, İran’ın RQ-170’i hasarsız indirmiş olmasının ülkenin teknolojide ne derece ilerlemiş olduğunun bir kanıtı olduğunu söyledi.

Şamkani, “İran İslam Cumhuriyeti’nin bu casus uçağı ele geçirmesi, silahlı kuvvetlerimizin potansiyelini ortaya koyuyor” dedi.

İRAN İDDİALI

Tehran Times gazetesi, İran’ın elinde yabancı ülkelerden ele geçirilen çok sayıda insansız hava aracı olduğunu öne sürmüştü. Gazete, İran’ın bu araçları yakın zamanda sergilemeyi planladığını belirtmişti.

Bu uçaklar arasında RQ-170 Sentinel casus uçağı dahil, ABD yapımı üç insansız hava aracı ve dört tane de İsrail yapımı uçak bulunduğu öne sürülmüştü.

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, dün yaptığı açıklamada, yaşanan bu tür sorunlara rağmen, istihbarat çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.