Yazıda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girdiği belirtilirken Türk inşaat şirketlerinin İsrail’de önemli işler yaptıkları vurgulandı.
İşte Haaretz’de yer alan ‘Türkler geri döndü, Tel Aviv’in kulelerin yarısını yapıyorlar’ başlıklı makale:

SON ZAMANLARDA ORTAYA ÇIKAN BİR SEKTÖR GİBİ

Tel Aviv’in Yigal Allon Caddesi’ne büyük bir binanın 35. Katından bakan iki adam şehrin haritasını çıkarıyor. Bu Ayalon otobanının yakınlarında son zamanlarında ortaya çıkan bir sektör gibi olmaya başladı.
Azrieli Sarona bölgesini gösteren bir adam “Biz buraya yapıyoruz, ve de buraya” diyor. Konuşan kişi Yılmazlar’ın sahibi Ahmet Arık. Şirketin İsrail’deki temsilcisi Nisim Gayus’la konuşuyor. Şu an yaptıkları binanın 35. Katındalar. İki hafta içinde bu bina 40 kata ulaşacak. 

BÜROKRASİ ÇOK KARMAŞIK

Yılmazlar Tel Aviv’deki büyük katlı projelerin neredeyse yarısını yapıyorlar. Şirketin İsrail’de 1200 işçisi var. İşçilerin hepsi Türk. Şirket İsrail’de aldığı işleri taşeronlara veriyor. Bunlar arasında Electra, Danya Cebus ve Ashtrom gibi firmalar var. Ahmet Arık İsrail’de iş yapmakla ilgili şu düşünceleri paylaşıyor, “Yabancı bir şirket olarak İsrail’de iş yapmanın zorlukları var. Bunlardan en önemlisi vergi. İşçi başına daha her ay 1000 dolar ödüyoruz. Bürokrasi de çok karmaşık.”
TÜRKLERİN İSRAİL'DE İNŞAAT GEÇMİŞİ VAR

Gayus ise Arık’a destek olarak şöyle söylüyor: Hükümetin yabancı işçiler üzerinden aldığı vergiyi düşürmesi lazım. Bu otomatik olarak apartman fiyatlarına da yansıyacak. Türklerin İsrail’de büyük inşaatlar yapmalarının tarihi 1996 yılına kadar dayanıyor.
İSRAİL'İN İZNİYLE İLİŞKİLER PEKİŞTİ

2003 yılında İsrail’in Türk inşaat firmalarına verdiği geniş izinlerle ilişkiler pekişti. İsrail o dönemlerde Türk tanklarının modernizasyonlarını yapıyordu.