İsrail’in Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türk’ün öldüğü baskınla ilgili 40 kişi İsrail’e tazminat davası açtı. Baskınla ilgili ilk olarak ceza davası açıldı. İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashkenazi’nin de sanıkları arasında olduğu ceza davası İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Ceza davasının ardından, baskında gemide bulunanlar maddi ve manevi tazminat davası açtı.

İsrailli sorumluların cezalandırılması için hukuki çalışmalar başlatan avukatlar bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması düzenledi. Saldırıda yakınlarını yitiren ve mağdur olanların yakınları da adliye binasına geldi.

Basın açıklamasını yapan avukat Uğur Yıldırım, “Saldırı günü Türkiye’de başlatılan ceza soruşturması 28.05.2012 tarihi itibari ile tamamlanarak İsrailli sorumluların bazıları hakkında İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Davanın ilk duruşması 6 Kasım’da başlayacaktır" diyerek Mavi Marmara ve diğer gemilerde mağdur olanların maddi-manevi zararlarının giderilmesi için tazminat davalarının açıldığını ifade etti.

SADECE ÖZÜR VE TAZMİNATLA KAPATILAMAZ


Sadece özür ve tazminatla İsrail’in meseleyi kapatamayacağı, zarar görenler için tazminat ödeyerek suçluların cezalandırılması gerektiğini söyledi. Yıldırım, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da suçların tespit edildiğini ve suçluların cezalandırılması gerektiğini ifade ederek, “ Bugün İstanbul ve Kayseri’den toplam 40 kişilik bir grup dava açmıştır. 40 kişinin davalarında toplam istenen rakam 10 milyon TL" dedi.

Süreç içersinde diğer mağdurların da dava açacağını bildiren Yıldırım, ilk etapta dava açanlar arasında saldırıda hayatını kaybeden Furkan Doğan, Cevdet Kılıçlar, Necdet Yıldırım’ın yakınları ile olayda yaralananlar vatandaşlar ve bazı gazetecilerin bulunduğunu bildirdi.

Selahattin GÜNDAY İSTANBUL DHA