Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, kamuoyunda sadece elyafıyla tekstil hammadesi, çekirdeğiyle de yağ hammaddesi olarak kullanıldığı bilinen pamuğun banknottan baruta, hayvan yeminden margarine kadar çok geniş bir kullanım alanının bulunduğuna işaret etti.

Pamuğun çekirdeği üzerinde linter adı verilen küçük lifli pamuk parçalarının yüksek dayanıklılık ve emme kapasitesine sahip olduğunu, bu nedenle kıymetli kağıtların yapımında kullanıldığını kaydeden Azbazdar, "Linter, banknot yapımından gözlük çerçevesine, mobilyadan baruta kadar çok değişik alanlarda kullanılıyor. Her gün kullandığımız banknotların hammaddesi linterdir. Linterin içindeki selülöz miktarının çok yüksek olması dayanıklılığını ve emiciliğini artırıyor. Nemlendikçe dayanıklılığı kaybolmuyor" diye konuştu.  

Azbazdar, "Pamuktan elde edilen toplam katma değer elyaf olarak kullanımının yaklaşık 2 katıdır. (Bu ürünü ithal etmeyelim biz üretelim) diye ısrar etmemizin nedeni bu. 1 milyon ton pamuk üretsek 1,5 milyon ton çekirdek çıkarırız. Daha fazla işçi çalıştırarak elde edeceğimiz yağı hem yakıt hem bitkisel yağ olarak kullanıp ithalatı önleriz, üstüne de linterle ihracat katkısı sağlarız. Hesap ortada. Sayın bakanlarımız üretimin önemine dikkat çekiyor. Biz de buna katılıyoruz ve (biz hazırız) diyoruz" dedi.
AA - Tolga Albay