Başbakan Yardımcısı Atalay, TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Öncelikle isteyen vatandaşların Kürtçe ders alabileceği konusuna değinen Atalay, anadilin herkes için kutsal olduğunu, çok değerli olduğunu belirterek, "Şimdi bu atılan adım aslında bir zorunluluk getirmiyor. Türkçe yine okullarda bizim resmi dilimiz ve zorunlu ders olmaya devam ediyor" diye konuştu.

Yeni eğitim sistemi ve yeni müfredatta bu adımın atılmasının daha kolay olduğunu ifade eden Atalay, en az 10 kişinin isteği üzerine sınıf açılarak Kürtçe ders verilebileceğini, sadece Kürtçe'yle kalmayacağını Arapça gibi derslerin de en az 10 kişinin bir başvurusu yapması halinde verilebileceğini söyledi. Atalay, bu konudaki atılan adımı ise, "Demokratik sistemin, çoğulcu sistemin, çoğulcu yapısına saygı duyan, değer veren bir devletin yapması gereken bir adım olarak görüyoruz bunu" dedi.

Artık bölünme korkularından kurtulmak gerektiğini ifade eden Atalay, TRT Şeş'in kurulmasından terör örgütün rahatsız olduğunu ve bunu engellemeye çalıştığını belirterek, "Ülke normalleştikçe onların işi zorlaşıyor. Çünkü kullanacakları malzeme kalmıyor, zemin kalmıyor. Çünkü onlar memnun olmaz bunlardan" diye konuştu.

Atalay, BDP Eş Başkanı Gülten Kışanak'ın Kürtçe konusunda atılan adımı 'Faşizan bir adım' olarak değerlendirmesine de tepki gösterdi. Atalay, "Nasıl o kelimeleri bir araya getiriyor bilmiyorum ama bu tür normalleşme bunlardan ekmek yiyenlerin bunlardan siyaset yapanların işini zorlaştırır. Bu hep böyledir" dedi.

Beşir Atalay, terör örgütü olmaması halinde birçok adımın daha kolay atılabileceğine dikkat çekerek, dil konusuyla eğitim alanındaki atılması gereken adımı attıklarını söyledi. Atalay, ayrıca demokratikleşme anlamında atılması gereken adımlar olursa bunları atabileceklerine vurgu yaptı.

PKK'NIN SİLAH BIRAKMASI KONUSUNDA KUZEY IRAK YÖNETİMİNDEN DAHA FAZLA BEKLENTİMİZ VAR”

Atalay, Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin PKK ile görüşmelerin devam ettiği yönündeki açıklamalarını da değerlendirdi. Atalay, "Hepimizin dileği, insanlarımızın hayatını koruyalım, insanlarımız hayatını kaybetmesin, kan akmasın. İnsanlar artık terör endişesiyle bölge insanı bu baskılardan kurtulsun. Onun için bu terörün sona erdirilmesi hepimizin ortak çabası. Onun için de bu yönde çok değişik, siyasal, sosyal adımlar da atılıyor" dedi.

PKK terör örgütünün aynı zamanda ucu dışarıda olan bir terör örgütü olduğunu belirten Atalay, Avrupa'dan Kuzey Irak'a kadar uzanan bir yapıya sahip olduğunu belirtti. "'Silah bıraktırma esas hedeftir' dedi Barzani. Benim ki onun devamıdır" diyen Atalay, Irak'ın kendi sorunlarıyla uğraştığını, böyle bir ortamda PKK terör örgütünün de Kuzey Irak'ta barınmasının Kuzey Irak yönetimini zora soktuğuna dikkat çekti. Kuzey Irak yönetiminin de PKK'nın silah bırakmasını istediğini belirten Atalay, Türkiye'nin Kandil'le konuşmasının mümkün olmadığını, bu konuların iletişim halinde olunan Kuzey Irak yönetimiyle sürdüğüne vurgu yaptı.

"Talabani’nin açıklaması, o konunun bizimle bire bir irtibatı söz konusu değil" diyen Atalay, Türkiye'ye de gelişmeler hakkında bilgi geldiğini belirterek, "Silah bırakma konusunda, Kuzey Irak yönetiminden daha fazla beklentimiz, talebimiz var" şeklinde konuştu.

PKK'nın silah bırakması durumunda silah bırakanların durumunun ne olacağı şeklindeki bir soruya da cevap veren Beşir Atalay, "Bizim Türkiye olarak bu konularda çalışmalarımızda hiçbir boşluk yoktur. Biz AK Parti olarak, hükümet olarak bu işleri sağlama alırız" diyerek, çeşitli senaryolarının olduğunu ifade etti.


BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Abdullah Öcalan İmralı'da duruyor mu?' şeklindeki açıklamalarına da cevap verdi. Atalay, Başbakan Erdoğan'ın, bu konuda gerekli açıklamaları yaptığını, bunlara katıldığını ifade ederek, "Bahçeli'nin başka bildiği bir şey varsa açıklaması lazım" dedi.

"BAŞBAKAN'IN VE KILIÇDAROĞLU'NUN O GÜNKÜ GÖRÜŞMESİ ÇOK POZİTİFTİ"

Başbakan Erdoğan'ın ve Kılıçdaroğlu'nun o günkü görüşmesinin çok pozitif olduğuna dikkati çeken Atalay, bu görüşmenin çok verimli olduğunu anlattı. "Şimdi bizim beklediğimiz, CHP bu kararlı tutumunu sürdürsün" diyen Atalay, terörün çözümü noktasında CHP'den bir cevap gelmediğini belirtti. Atalay, hazırlıkların yapıldığını ve bu konuda pek çok çalışmanın olduğunu bildirerek, CHP'nin bu konudaki kararlığını sürdürmesini ve tekliflerini getirmesini istedi. Atalay, "Şu anda cevap bekliyoruz. Biz hazırız onlar halen o dörtlü komisyonun olması için çaba sarf ediyorlar. O olursa biz onun içinde de varız. Ama o olmuyorsa vazgeçmemek de lazım. Biz, çünkü yıllardır meclisin katkısını almak için çaba sarf ettik" diye konuştu.

"CHP İLE İŞ BİRLİĞİ YAPARSAK VERİM GELİR"

Terör konusunu çözmüş ülkelerde özellikle iktidar ve ana muhalefet partisi arasında diyaloglar olduğunu söyleyen Atalay, o ülkelerde bu tür milli konuların iç siyaset malzemesi yapılmadığına dikkati çekti. CHP ile AK Parti arasındaki diyalogu önemli gördüklerini belirten Atalay, "Bundan sonraki süreçte de ben doğrusu MHP ile BDP'nin burada gerçekten çok büyük bir katkı vereceklerini zannetmiyorum. Çünkü bu işle çok şey yaşadık. CHP ile biz bu konuda eğer iş birliği yaparsak peşinden verim gelir ve etkili olur" dedi.


ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER
Yaşar'ın 'özel yetkili mahkemeler konusunda Hükümette çatlak var' iddialarını hatırlatması üzerine Atalay, "Bizim Hükümetimiz içinde hiçbir konuda çatlak yoktur. Biz, tek parti Hükümetiyiz. Bizim kendi aramızda büyük bir bağlılık vardır. Samimi paylaşım, her şeyi istişare vardır. Kimsenin böyle bir şeyi beklemesin, boş yere umutlananlar varsa umutlanmasınlar. Bizim bağlılıklarımız çok farklıdır. Biz, her şeyi çok açık konuşuruz ama herkesin bir vefa duygusu vardır. Bizim buradaki birlikteliğimiz çok verimli bir birlikteliktir" cevabını verdi.

Özel yetkili mahkemelerle ilgili şu anda yapılan bir çalışmanın olduğunu belirten Atalay, bu çalışmanın henüz sonuçlanmadığını hatırlattı. Atalay, "3. pakette mi 4. pakette mi? Şu anda bu iki paketin de içinde değil böyle bir şey. İkisinin de içinde olabilir Meclis'te. Çünkü bu çalışma sonuçlanmadı. Şimdi Meclis'te 3. paket var. Komisyondan çıktı Genel Kurul'da. Bu biterse 3. pakete de eklenebilir veya 4. Yargı Paketi'nin içinde de olabilir. Bu konunun nasıl olacağı daha şekillenmediği için ikisinin içinde de değil" şeklinde konuştu.

ULUDERE OLAYI

Atalay, Uludere olayının AK Parti Hükümeti için kapanmadığını belirterek, Uludere olayıyla ilgili hükümet ve parti olarak hem hukuki hem insani hassasiyetlerin gösterildiğini söyledi. Atalay, "O konuyla ilgili en çok bölgeye giden, vatandaşlarla görüşen, anneleri ziyaret eden kişi olarak, bizim üzüntümüz belli. Şu anda yürüyen bir yargı var onu bekliyoruz" dedi.