İlk olarak KTÜ Tıp Fakültesi önünde öğretim görevlileri ve öğrenciler beraber yapılan eylemle hain saldırıyı kınarken, ardından ise Arslan için hastanede anma programı düzenlendi. Anma programı görev şehidi Arslan için hazırlanan slaytla başlarken ardından da konuşmalara geçildi. Anma programında ilk konuşmayı KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Teyfik Özlü, yaptı. Özlü, konuşmasında şunları kaydetti:
“Şiddeti asla tasvip etmiyoruz. Hak arama yolları bellidir. Şu nedenle oldu, bu nedenle oldu, asla kabul edilemez. Bizler hekim olarak hiçbir hastası iyi etme garantisi veremeyiz. Hekim maalesef ölüme çare değildir. Hekimler ölümü kendinden savamaz. Ancak her ölen hastanın hesabı hekime soruluyor. Bu olamaz kabul edilemez” dedi.
Konuşmasında bir hayli duygulanan Özlü’nün ardından ise KTÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akif Ciner, bir konuşma yaptı. Ciner, kısa konuşmasında “Tüm bu olaylara karşın yasal tedbirler alınmıyor. Alınanlarda uygulanmıyor. Aileden başlayarak kişinin sosyalleşmesi ve eğitim büyük önem kazanıyor. Şiddet olayları bu meslek çalışanlarını açık hedef haline getiriyor. Daha nice Ersin’lerin kaybedilmemesi için gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekiyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Ciner’in ardından ise, Trabzon Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Yakup Arslan, konuşma yaparken sert ifadeler kullandı.
“Üzüntü korku ve panik içerisindeyiz” şeklinde koşmasına başlayan Arslan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ne zaman nerede ne tür bir eyleme maruz kalacağımızı bilmiyorum. Bizim derdimiz para değil, doktorlara hak ettiği manevi değer verilmiyor. Herkes rantını aldı, bize darp şiddet ve ölüm. Diğer meslek gruplarındaki memurları şikayet edilecek sadece tek bir kurum yani BİMER varken, bu doktorlarda ise çok fazla. Bu ülkenin en sorunlu en şikayet edilecek insanları biz miyiz?
Bizim darp edilmeye müsait bir durumumuz var. Düşünün bizim güvenlik görevlilerimiz kendileri dayak yiyor.
Bu ülkede en çok sevilen bakan kim Sağlık Bakanı. Ama bakıyorsunuz Doktorlar için aynı durum söz konusu değil. Doktorlarla ilgili vatandaşa soru sorsanız, çok çeşitli cevaplar alırsınız. Aslında işi yapan biziz. Sonucunda üstler belki daha çok övgü yapsalar, daha az dayak yeriz.
Şehit olmak için illa silahlı mı olmak gerek. Doktor Engin Arslan’a şehitlik payesi verilmesi lazım. Sivil şehit diye bir şey var.
Sağlıkta şiddet yasası bir an önce acilen çıkarılması gerek”
Arslan’ın ardından ise son olarak KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen ise, “Genç bir meslektaşımızı kaybettik. Sadece KTÜ’nün değil Trabzon’un evladıydı. Hekimlik kutsal bir meslek. Biz hasta haklarını biliyoruz, ama hasta yakını hekime zarar verecek hiçbir davranış içerisinde olamaz” dedi.
Konuşmaların ardından ise anma programına katılan öğretim görevlileri ve öğrenciler hep birlikte ayağa kalkarak görev şehidi Dr. Engin Arslan’ı alkışlarla uğurladılar.