Karayılan, yayın organlarından Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, hükümetin Kürtçe’nin seçmeli ders olarak verilme kararının tarihi provokasyon olduğunu iddia etti. Karayılan, CHP’nin Kürt sorununun çözümüne yaptığı görüşmelerin ise özel savaşa hizmet edeceğini savundu.
Karayılan, açıklamasında, “Kürt halkı için anadilini seçmeli hale getirmek çağın en büyük geriliği olduğu gibi, Türk sömürgeciliğinin asimilasyon ve özümseme politikasından hiçbir biçimde vazgeçmediğinin açık ifadesi olmaktadır. Ortada lanse edildiği gibi tarihi bir adım yoktur, tarihi bir sorun olan Kürt sorununun özünü teşkil eden anadilde yaşama ve eğitim hakkı seçmeli derse indirgenerek tarihi provokasyon vardır. Bu Kürt sorununda çözümü basitleştirip geçiştirmek ve provoke etmektir. Günümüzde anadilde eğitim hakkının şöyle ya da böyle olsun şeklinde tartışılıyor olması insanlık adına utanç vericidir ve büyük bir insanlık suçudur.” iddiasında bulundu.
CHP’nin geliştirdiği girişimin ise özel savaşa hizmet edeceğini savunan Karayılan şunları ileri sürdü: “Kürt sorunu konusunda tümden inandırıcılığını yitiren, ciddi bir sıkışıklığı yaşayan, demokratik toplumsal kesimlerin tepkisini alan AKP için CHP’nin bu girişimi AKP’yi iç ve dış kamuoyunda siyaseten rahatlatmasına hizmet etmektedir.”