Isparta'da yaptığı konuşmada "evet oyunun onuru vardır" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu ifadesini düzelterek, "Affedersiniz hayır oyunun onuru vardır. Çünkü demokrasiye sahip çıkılıyor. Demokrasi çok önemlidir. Evetin vebali ağırdır" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum çalışmaları kapsamında Isparta'ya geldi. İlk olarak Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliğine giden Kılıçdaroğlu, esnaf odalarını temsilcilerine neden hayır demeleri gerektiğini anlattı.

GAF YAPTI, DÜZELTTİ
Konuşması sırasında "evet oyunun onuru vardır" diyerek gaf yapan Kılıçdaroğlu, bu ifadesini düzelterek, "Affedersiniz hayır oyunun onuru vardır. Çünkü demokrasiye sahip çıkılıyor. Demokrasi çok önemlidir. Evetin vebali ağırdır. Eğer bir kişiyi ikna eder, bir kişiyi kandırırsanız bu anayasa değişikliğine göre bir kişi en geç 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti devletini başka ellere teslim edebilir. Özellikle milliyetçi ülkücülere söylüyorum. Bu kadar yetkiyi bir kişiye verirseniz eğer o kişi birileri kandırırsa en geç Türkiye Cumhuriyeti'ni ele geçirir. Öyle yetkiler veriliyor ki, tüm müsteşarla, emniyet müdürleri, valileri, hepsi bir kanaldan atanıyor. Türkiye bu kadar ucuz bir devlet mi? Türkiye'ye sahip çıkacağız. Sandığa gidip hayır oyu vererek sahip çıkacağız" dedi.



Üstünlerin hukukunu getirmeye çalıştıklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, "Eğer bu anayasa değişikliği geçerse bir parti devleti olacak. Cumhurbaşkanı, bakanları, yardımcıları, valiler, kaymakamlar, müdürler partili olacak. Bu doğru diyorsanız gidip evet yanlışsa gidip hayır oyu kullanacaksınız. Kendi ikballeri için hukuk oluşturuyorlar. Bakın bakan veya başkan yardımcısı herhangi biri yolsuzluk yaptığında bugün Meclis'e gensoru verebilirsiniz. Ama yeni anaysa değişikliği yürürlüğe girerse hiçbir bakan hakkında soru önergesi gensoru veremeyeceksiniz. Onların dokunulmazlığı milletvekilleri dokunulmazlığı gibi olacak. Hiçbiri vekil değil. Büyük çoğunlu beli tamamı seçimle gelmeyecek. Sadece süreyle değil ömür boyu dokunulmaz olacaklar. Ömür boyu dokunulmazlığı olsun. Malı götürsün, kul hakkı yemeye devam etsin diyorsanız gidip evet oyu kullanacaksınız, bu yanlış diyorsanız demokrasiyi korumak için hayır oyu kullanacağız" diye konuştu.

"NEREYE GİTTİĞİ BELLİ OLMAYAN TRENE 80 MİLYONU BİNDİRİYORLAR"
Annelere seslenen Kılıçdaroğlu, çocuklarına sahip çıktıkları gibi onlardan Meclise ve demokrasiye sahip çıkmalarını istedi. Kılıçdaroğlu, "Siz nereye gittiği belli olmayan freni olmayan bir otobüse çocuğunuzu bindirir misiniz? Şimdi bu anayasa değişikliği ile nereye gittiği belli olmayan bir trene 80 milyonu bindiriyorlar. Onun için evet demenin vebali ağırdır" açıklamasında bulundu. Onların her türlü imkana sahip olduklarını kaydeden Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Bizim arkamızda devletin parası, televizyonu, forsu yok. Bizim arkamızda millet var. Çünkü bu millet demokrasi aşığıdır. Diyorlar ki 'Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor' Ben bunları anlatırken rahatsız oluyorlar. Çünkü halkın bilgilenmesini istemiyorlar. Bende onlara çağrı yapıyorum. 'Ben doğruları söylemiyorsam. Elinizde fırsat var. Topu topu 18 madde. Senin istediğin televizyonda. Senin istediğin gazetecilerle. Sen ekibinle göl söz veriyorum yalnız geleceğim. Siz de konuşun ben de. Siz yarım saat ben 15 dakika konuşayım. Vatandaş evinde seyretsin kim doğruyu kim yanlışı söylüyor görsün. Ben istediği kadar başkan yardımcısı tayin edilecek diyorum. Efendim 1-2 bilemedim üç olur diyor. Niye bilemedin. Bana anayasa değişikliğinde 3 rakamını göster. Sınırsız yetki verilmez. Isparta'da bir vali var. Yalvaç'ta bir kaymakam var. Kanunda yazılı. Her bakanlıkta bir müsteşar var. Kaç bakan olacak nerede yazılı Anayasa değişikliğine yazılı. İstediği kadar bakan tayin edecek. Kaç başkan yardımcısı olacak belli değil. İstediği kadar başkan yardımcısı tayin edecek. Diyorlar ki televizyona çıkıp kavga etmeye gerek yok. Niye kavga edelim? Medeni insan gibi çıkıp konuşacağız. Sende de bende de akıl var. Ben de sen de okuduğunu anlıyor. Oturalım konuşalım. Gelirler mi, gelebilirler mi? Gelemezler. Çünkü onlar da biliyor ben doğruları söylüyorum. Ama bunlar rahatsız oluyorlar " diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na üzerine kendi portresi dokunmuş CHP logosunun bulunduğu halı hediye edildi.