61SAAT HABER SERVİSİ – SERKAN KILINÇ - CHP İl Başkanları Toplantısı Trabzon Zorlu Grand Otel’de yapıldı. İl Başkanları toplantısının basına açık kısmında konuşan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, özetle şu ifadeleri kullandı: 

TRABZONSPOR’UN BAŞARISI TESADÜFÜ DEĞİLDİR

Trabzonspor’un başarısı tesadüfü değildir. 3 büyüklerin yanına 4 büyükler sözcüğünü yapıştırmış oluyor. Bu sadece Trabzonluların duyması gereken konu değil. Bütün Anadolu’nun duyması gereken gururdur. 



DEMİROLU NEDEN KUZEYDEN, GÜNEYE GİTMEZ

Trabzon Bölgenin kilit taşıdır. Önemlidir. Biz Karadeniz’i Akdeniz ile buluşturmak zorundayız. Hep doğudan batıya, batıdan doğuya demir yolları gider. Niye Kuzey’den gitmez. Bu iki denizi niye birleştirmiyoruz. Merkez Türkiye projesi açıklamıştık. Merkez Türkiye projesinin ana fikri budur. Trabzon ve Samsun limanlarını, Mersin ve İskenderun limanları ile buluşturmamız gerekiyor. 

TÜRKİYE HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL

Lojistik açıdan Türkiye hak ettiği yeri şuana kadar almış değil. Merkez Türkiye projesi, şuan da dünyada var olan 3 büyük projenin dördüncüsüdür. Siz Trabzon’u Mersin ve Samsun ile buluşturduğunuzda, Türki Cumhuriyetleri Akdeniz ile buluşturacaksınız. Kim kazanacak, başta Türkiye bütün ülkeler kazanacak. Bu projenin kaybedeni yoktur. Bu proje aynı zamanda Ortadoğu’nun barış anahtarıdır. 



TRABZON GÖÇ VERİYOR

Şuan da düşünün bütün Anadolu boşalıyor. Trabzon göç veriyor ve bütün Karadeniz. Herkes bulunduğu ile terk ediyor. İşsizlik var. Geçinemiyor. Yatırımların tamamı İstanbul’da. Anadolu ne olacak. Kim teşvik veriyor Anadolu’ya. Biz ne diyoruz? Türkiye’nin her tarafına yatırım götürmek, proje götürmek zorundayız. 

TRABZON’A NEDEN DEMİR YOLU GELMİYOR

İpek yolu var biliyorsunuz, Çin’den başladı. Niye Demiryolunu oraya bağlamıyoruz. Trabzon’a neden Demiryolu gelmiyor. Ne engelimiz var. Türkiye geri kalmış bir ülke değil, geri bıraktırılmış bir ülke diyor az önce kahvaltıda ki arkadaşım. Hep birlikte Türkiye’nin geleceğini düşünmek zorundayız. 



SORUNLAR TRABZON İLE BAĞLANTILI

Sorunların bir kısmı Trabzon bağlantılı ama, Türkiye’nin neresine giderseniz gidin aynı sorunlarla karşılaşıyorsunuz. Yüzde 20 işsizlik. 19 küsur… 15 -24 yaş aralığında 5 milyon 500 bin çocuğumuz var. Çalışmıyorlar. Hiç birisi okula da gitmiyor. Beşeri kaynağımızı kullanamıyoruz. İnsanı kullanamıyoruz. 21. YY’in en güçlü kaynağı beşeri kaynak. Elin oğlu bizden eğitilmiş, iş gücü istiyor, biz eğitimli iş gücünü işsiz bırakıyoruz. Üniversiteyi bitiren her 4 çocuktan biri işsiz. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır.
 
BAŞBAKANA TRABZON’DAN SEESLENİYORUM

İş kur aracılığı ile 7 aylık istihdam edilen adamlar var. Sayın Binali Yıldırım’a çağrı yapıyorum. Kura ile alın bu adamları. 3 kişi 5 kişi başvurmuyor. 10 kişi çalışacak yere 7 bin kişi çalışıyor. Bu rakam bile ayıbı gösteriyor. Kura çekilsin adalet böyle gerçekleşsin. Bizim partili iş veren bu karşı partiden iş vermeyelim derseniz ayrımcılık yaparsanız. Umarım bu sözümüzü yeteri kadar iletmiş oluruz. 

DOLAR ALDI BAŞINI GİDİYOR

Dolar aldı başını gidiyor. Önce dediler ki dolardan bize ne kardeşim… Siz kendi işinize bakın… Bu ne demektir dünyayı iyi okuyamayan iktidarın varlığını gösterir. Dolarla borçlanan ne olacak. Yurt dışından mal ithal eden ne olacak. Artan fiyatların hesabını kim verecek? Yapılan zamların hesabını kim verecek. Ekonomi iyi değil iyi yönetilmiyor. Türkiye iyi yönetilmiyor. Geldiğimiz nokta budur.. Bir dönem her taraftan dolar fışkırırdı. O ortamda Türkiye’yi yönetmek kolaydır. Önemli olan doların Piyasadan çekildiği ortamda yönetmektir. 



1 MİLYON MAĞDUR YARATILDI

15 Temmuz darbe girişimi veya kalkışması oldu. Dediler ki mecliste araştırma komisyonu kurudu. Bu işin arkasında ki nedir failler nedir vs..? 15 Temmuz darbe girişimi çok önemli fırsatı ortaya çıkardı. Bütün siyasi partiler, STK’lar, Meslek kuruluşları darbeye karşı olduğunu söylediler. İlk kez bizim tarihimizde bu kadar büyük ortak payda oluşuyor. Hepimiz demokrasiyi savunduk. Yapılması gereken gayet açık. Darbe girişiminde bulunanların alınıp yargıya teslim edilmesi.. Biz kalktık asıl failler bir tarafta bulunuyor, öğretmeni, esnafı tamamını aldık hep beraber sizi cezalandıracağız. OHAL ilan edildi. Güzel meşrudur. Parlamentodan yetki alındı. Biz destek vermedik ama yetki alındığına göre meşrudur. OHAL’in yasal sınırlar içinde kullanılmasıdır. Ne yaptık tam tersi oldu… Rektör seçiminin kaldırılmasının darbe ile ne ilgisi var? Neden böyle fırsatçılık yapılıyor. Neden parlamento devre dışı bırakılıyor. Ama biz haklıyız. Hukukun üstünlüğünü savunuyoruz. İş verenlerin üzerine baskı kurulmasına, 1 milyonu aşkın mağdurun yaratılmasına karşıyız. Babayı atıyorsunuz hapse, çocuğa da iş vermiyorsunuz…
Şehit aileleri derneği başkanı sordu. Devlet gerçekten terörü bitirmek istiyor mu? Devlet ayrıdır, hükümet ayrıdır. Devletin varlık nedeni, hükümetlerin varlık nedeni ayrıdır. Devlet yönetimi farklıdır. Hükümetler, Devleti yönetmek için gelirler…


TERÖRÜ 4 YILDA BİTİREMEZSEM, SİYASETİ BIRAKIRIM
Bir hükümetin niyeti varsa terör önlenir. Ben söz veriyorum, 4 yıllık bu milletten yetki istiyorum. 4 yılın sonunda PKK terörü dahil, terörü bitirmezsem siyaseti bırakırım. Bu kadar kararlıyım. Bu kadar kendime güveniyorum. Türkiye’nin bekasını koruyarak, aydınlığı güçlendirerek, Türkiye’yi dünyada marka yaparak bunların tamamını bitiririz. 
Aklımızı kullanarak, başkalarının oyuncağı olmadan. Eğer bu hükümet kalkıp size “Bunlar bizi kandırdı?” diyorsa, yarın başkasının kandırmayacağı ne malum… 

ŞEHİTLER ARASINDA AYRIM YAPILIYOR

Siz dahil yüreğiniz varsa ben yargılanmaya hazırım. Birlikte yargılanalım. Bütün belgeleri ortaya koyalım… 
Terör 35 yıldır bitmiyor. Şimdi kalktılar şehitler arasında ayrım yapıyorlar. Dağda PKK ile mücadele ederken şehit düşenle, Ankara’da demokrasi konusunda şehüt düşenle ayrım yapıyorsunuz. Şehit yakınları arasında ayrım olur mu? Bir de adaletten söz ediyorlar. Olmaz, farkları söyleyeyim.. 
Terör şehidine verilen 87 bin 850 lira.. 
15 Temmuz şehidine 101 bin lira.. Niçin bu fark. Ama o şehit yakınlarına söz verdim, bu farklılığı gidermek için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz ve bu farklılığı gidereceğiz.. 

EGE’DE Kİ ADAMALAR YUNANİSTAN İŞGALİ ALTINDA

Milliyetçilik diyorlar, dünyaya meydan okuyorlar. Burnumuzun dibinde ki adalara geldiler bayraklarını diktiler. Komisyonda ki arkadaşlarımız soruyor. Bu adalar bizim mi? Bizim diyorlar. Yunanistan işgal etmiş. Türkiye Cumhuriyeti işgal edildiğinde Mustafa Kemal onlarla konuşuyor muydu? Yoksa ben seni denize dökerim ondan sonra masaya gel… 

KIBRIS’I DA TESLİM EDECEKLER

Bunlar Kıbrıs’ı da teslim edecekler… Kıbrıs’ı aldık CHP’nin milliyetçiliğini beş parmak dağlarına yazdık. Sen kalkacaksın Kıbrıs’ın büyük kısmını onlara vereceksin. Buna izin vermemeliyiz. Kıbrıs’a niye gittik. Orada soydaşlarımız katlediliyordu. İmha ediliyorlardı. Çoluk çocuk kadın erkek demeden.. Kıbrıs’a gittik, barış geldi. Şimdi hangi tavizleri verebiliriz diye, Annan Planını geldiler Türk kesimi kabul ettiler mi etti. Rum kesimi reddetti. Bitti, şimdi neyin pazarlığını yapıyorsun.. 

5 KİŞİ TECAVÜZ ETSE BİRİ EVLENSE HEPSİ AFFEDİLECEK
Parlamentoda görüşülen yasa var. Kız çocuklarına tecavüzü affediyorlar. Sizde vicdan yok mu? 5 yaşında 10 yaşında çocuğa tecavüz edilecek, tecavüzcüsüyle evlenirse affedilecek. 5 kişi tecavüz etse, birisi ben evleniyorum derse hepsi affedilecek. Buradan bütün kadın kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İyisi siz varsınız kendi çocuklarınıza sahip çıkıyorsunuz.