KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) isminin değiştirilmesinin gündemde olmadığını bildirdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin isminin değişeceği şeklinde bazı yanlış yorumlar olduğunu belirten Eroğlu, “İsim değişikliği gündemde yok” dedi. Eroğlu, 1985’te hazırlanan KKTC Anayasası'nın, günün koşullarına göre yeniden değiştirilmesi gerektiğini de ifade ederek, Anayasa’daki değişiklik için mecliste kurulan komitenin çalışmalara başladığına ifade etti. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, devlet televizyonları konumunda olan TRT AVAZ - BRT (Bayrak Radyo Televizyonu) ortak yayınına konuk oldu ve iç konular ile Kıbrıs müzakere süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Eroğlu, müzakerelerle ilgili olarak, 1 Temmuz 2012’den sonra müzakerelerden çözüm beklemenin zor olduğunu vurguladı ve Rum lider Hristofyas’ın da “anlaşma için ışık görmüyorum” diyerek, aday olmadığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Eroğlu, şunları söyledi:

“Sorununun tartışılmayan tarafı kalmadı. Eğer niyet olursa bir hafta, 15 günde çözeriz, ama Rumların, bizi dışlayıp Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sahibi olarak Avrupa Birliği üyesi olmaları uzlaşmazlıklarını artırıyor. Kıbrıs’ta eğer yanyana yaşayacaksak, bir anlaşma olması gerekir. Anlaşma derken de gündemde, 2 bölgeli, 2 toplumlu, 2 eşit kurucu devlete dayalı ve federal bir Cumhuriyet var. Eğer bu olmayacaksa bile, anlaşmama için de anlaşma olabilir. Ama Rumlar bunların hepsine hayır diyor.”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta yapılan kamuoyu yoklamalarında dönüşümlü başkanlık, federal çözüm ve iki ayrı devleti kabul etmeyenlerin arttığına dikkat çekerek, dönemin başkanı Tasos Papadopulos’un 2004’te ağlayarak, “Bir devlet aldım, toplum olarak iade edemem” sözünü anımsattı ve bunun Rumların ne niyette olduklarını gösterdiğini söyledi.

“RUSYA, ÇİN VE FRANSA OLDUĞU SÜRECE RUM TÜRK TARAFI İLE ANLAŞAMAZ”
Birleşmiş Milletler’de Rusya, Çin ve Fransa gibi veto hakkına sahip ülkeler bulunduğu sürece Rum’un Türk tarafı ile anlaşmayacağını vurgulayan Eroğlu, 28 Nisan 2004’de BM Genel Sekreteri’nin ambargoların kaldırılması sunduğu raporu Rusya’nın veto ettiğine işaret etti.

“B PLANI YOK AMA DÜŞÜNÜLEN PLANLAR VAR”
Eroğlu, 1 Temmuz’dan sonrasına ilişkin dünyaya ilan edilen bir “B planı” olmadığını, ancak anlaşma imkanı doğmazsa düşünülen planlar bulunduğunu belirtti.
İsrail’in doğalgazı bahane ederek, Güney’den bir hava üssü istemeye başladığını ve bölgede karışıklık hedeflediğini vurgulayan Eroğlu, Rum tarafının hem Amerika’ya yaklaşmaya çalıştığını, ancak Rusya’dan da vazgeçemediğini söyledi.

PETROL ARAMA
İskele’de sondaj kazılarının sürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı, birinci kazıda yüzde yüz başarı elde edilemeyebileceğini, ancak çıkan toprağın tahlillerinin önümüzü görmek bakımından yararlı olacağını kaydetti.
Eroğlu, kazılarda henüz istenen derinliğe inilemediğini, sismik araştırmaların devam ettiğini, Türkiye’nin yeni bir araştırma gemisi alarak denizde de araştırmaya başlayacağını söyledi.

“SU BARIŞ SUYU OLABİLİR”
Türkiye’den gelecek suyun bir barış suyu olarak kullanılabileceğini kaydeden Cumhurbaşkanı, siyasi hayatının yarısını bunun için uğraşmakla geçirdiğini, Kuzey Kıbrıs’ın çehresinin bu suyla gelişeceğini ifade etti. Ambargolarla, Kıbrıs Türkünün mağdur edilemeyeceğini de vurgulayan Eroğlu, Rumların, anlaşmaya zorlanması için ambargoların kalkması gerektiğinin altını çizdi.

“TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER SICAK BİR ŞEKİLDE SÜRÜYOR”
Türkiye ile ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanlarıyla samimi ve güzel bir diyalogları olduğunu, müzakereleri ve diğer konuları görüştüklerini, ilişkilerin oldukça sıcak bir şekilde sürdüğünü söyledi.

TÜRKİYE VE KIBRIS TÜRK HALKINA
Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Kıbrıs’a aşırı hassasiyeti ile Kıbrıs Türk halkına sevgisinin 1974 öncesindeki gibi sürdüğünü belirtti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının ise, müzakerelerde rahat olmasını, halkın isteği dışında bir şey yapılmayacağını sözlerine ekledi.