Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Orhan Aydın, bugün Zorlu Grand Otel’de düzenlediği basın toplantısı ile KTÜ Rektörlüğüne adaylığını açıkladı.
Aydın, adaylığını açıklarken şunları söyledi:


“Daha iyi yenilenme adına fırsat olarak gördüğümüz bu sürecin tüm insanlık adına hayırlı olmasını diliyoruz.
Son dönemde bölgemizde daha önce bizim bünyemizde olan yeni üniversiteler kuruldu. KTÜ Trabzon ilinde bir üniversite konumuna dönütü. Biz bunu bir fırsat olarak gördük. Bugünlere gelinmesinde kuruluşundan bugüne hizmet etmiş, inşallah bu kurumu daha da iyi yerlere getirmek adına elimizden geleni yapacağız.


HERKESE HAYIRLISINI TEMENNİ EDİYORUM
Bu süreci farklı adaylar da çıkmışlardır. Hedef hem o arkadaşlar adına hem kendi adıma en hayırlısını temenni ediyorum.
3 aşamalı bu süreçte ilk vitrine öğretim üyelerinden çıkmaya başladık. Buraya gelmeden önce epeyce bir öğretim üyeleri ile görüştüm. Onların çok değerli görüş ve önerilerini aldım. Aday olmamda onların teveccühleri birinci motivasyon olmuştur.
Trabzon kentinin epeydir içindeyim. KTÜ’nün mezunu ve mensubuyum. Birlikte KTÜ’nün bölgeyle bütünleşmesinden bir çok projede çok başarılı işlere imza attık.
Trabzon’a bu anlamda güveniyorum ki Traszon değişim sürecini elinde tutuan ve iyi algılayan bir il. Biz KTÜ olarak önümüzdeki dönemde Trabzon’un bütün dinamikleri ile bu kendi daha yaşanabilir, daha huzurlu bir kent yapabilmek için el birliği ile çalışacağız. Farklı kurumların farklı yetenekleri var. Üniversitede çok ciddi bir beşeri kapasite var.


POTANSİYELİ CESARETLENDİRMEK
İnanıyorum biz bu potansiyeli yeterince cesaretlendirebilirsek, bu kente onların daha çok şey katacaklarına daha çok inanıyorum.
KTÜ önemli alt yapı çalışmalarını tamamlamıştır, bundan sonra insana yatırım yapılacaktır.
Türkiye’de dünyada çok sayıda üniversite ile rekabet halindeyiz. Biz bu noktada rakiplerimizden bazı şeyleri daha özgün yapmalıyız. O noktada KTÜ mezunlarını farklı yeteneklerle piyasaya sunmalıdır.


ADALET EVET VE HAYIRLARIN KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞMEDİĞİ…
Üniversiteler gerçek gündemleri dışında problemlerle uğraştılar. Yönetimlerden beklenen prensibimiz, biz adalet, liyakat ve istişare kültürünü birinci sıraya koyduk. Adalet evet ve hayırların kişiden kişiye değişmedi, üniversite kuralların ve kurulların etkin olduğu bir yapı arzu ediyoruz. Liyakatten asla taviz vermeyi düşünmüyoruz. İşi daima ehline teslim etme düşüncesindeyiz. Üçüncü olarak 6 Ağustos’ta seçilir ve atanırsak bir takım proje ve kişisel olarak talibiz. Ancak şunu biliyoruz ki 4 yıllık kısa bir süre için o makama oturacağız. Aklımız vizyonumuz enerjimiz sınırlı. Ne kadar başkalarının akıl görüş ve eleştirileri ile fikirlerinden yararlanabiliyorsak, daha katılımcı bir vizyonla üniversiteyi ileriye taşıyacağız.


YÖK VE CUMHURBAŞKANININ TERCİHİ
KTÜ'de seçimlerin ardından YÖK ve Cumhurbaşkanlığını seçeceği listede yer almaması durumunda ne düşenceği şeklindeki soruya Prof. Dr. Aydın, "Bizi ilgilendiren öğretim üyelerinin teveccühlerini almak. Bu manada KTÜ’debir sessizlik hakim. Ölayın ikinci ve ücüncü aşaması eminimki Türkiye’nin gelişim stratejine göre karar vereceklerdir. O makamların verecekleri karara saygılıyız. Yaptıklarımız ortadadır" dedi.


ÜNİVERSİTEDE Kİ ÖZGÜRLÜKLER
Üniversitede ki özgürlükler ile ilgili soruya ise, Prof. Dr. Aydın, "Üniversiteler hep statükonun karşısında oldu. Hiç yan yana durmadı. Bilimin doğasında felsefe var. Doğruyu yanlışı sürekli sorgular. Özgürlüklerin sınırı nedir. Öğrenciler nereye kadar özgürdür. Biliyorsunuz yıllardır üniversitelerde YÖK protestosu yapılır. Birinin canına malına kast etmediği müddetçe üniversiteler özgürlük alanıdır. Düşüncelerini açık yüreklilikle öğrenciler her platformda söylemelile" şeklinde cevap verdi.


HERKES SIFIRDAN BAŞLIYOR
Prof. Dr. Aydın şöyle devam etti: "Bizim toplumlarda şöyle bir alışkınlık var. Herkes sfırdan başlıyor. Ben sıfırdan başlamayı düşünmüyorum. Bizden önce yönetimlerin çok önemli kıymetli hizmetleri olmuştur. Önemli olan bundan sonrasını konuşmamız gerek.
Özellikle son dönemde Türkiye’de uğranılan yayın teşvikleri ile yayın sayısında ciddi artışlar oldu. Bu bir aşamadır. Bizde var olan öğretim üyelerinin daha iyi eserler ortaya koyabilmesi adına teşvikleri arttıracağız. Önemli bir parametredir, bunu arttırmak için çalışacağız"


REKTÖR ÖZEN'İN DESTEK AÇIKLAMASI
Mevcut Rektör Prof. Dr. İbrahim Özen'in adaylardan Prof. Dr. Baykal'ı desteklediğini açıklamasına ise Aydın şu şekilde cevap verdi: "Bunu kamuoyu ve öğretim üyeleri değerlendirecektir. Siyasilere gelince üniversiteler tabiî ki iyi ilişkiler içinde olacaktır. Biz kamu üniversiteyiz ve kaynaklarımızın vönemli kısmı devletten gelmelidir. Ama bu bizi siyasete yön verme noktasından alı konmamalı. Üniversite siyasit yapan kurumlarla yönlendirici eleştirisel bakış açısını koruyarak tavrını sürdürmelidir"


TRABZON'UN NÜFUSUNUN AZALMASI
Prof. Dr. Aydın, konuşmasına şu şekilde devam etti:
"Nüfus azalması sadece Trabzon’un yüz yüze olduğu problem değil. Gelecek yıllar Avrupa’nın bugün yaşadığı gibi genç nüfus sayısı azalacaktır. KTÜ açısından baktığımızda bu azalan nüfusla rekabet daha da artacak.Daha iyi öğrenciyi seçmek adına daha iyi politikalar üretmemiz gerek. Türkiye huzurlu nitelikli yüksek bir eğitim alanı olarak ortaya çıkmalıdır.

Bu kentin yeniden tasarlanması sürecinde üniversite hazırdır ve yeterince katkıyı verecektir.
Üniversiteler çekim merkezi olmalıdır. Bugün gençlik üniversiteleri tercih ederken kalitelerine bakmalı. Web sayfasına giriyor, oradaki sosyal kulüplere bakıyor. Karadenize gelen bütün öğrencilere su altı ve üstü sporlarını öğretmeliyiz. Rafting, yelken gibi sporların takımını kuracağız ve bu noktada üniversiteyi marka yapacağız. Bölgemizde olimpiyatlardan sonra çok iyi bir alt yapı oluştu. Var olan kapasitemizi üniversite bir snirji ile bu alt yapıyı daha iyi kullanabilme adına ve gelecekte daha iyi öğrencileri çekebilme adına bunlara önem vermeliyiz!"