69 yaşındaki Kim'in cumartesi günü başkent Pyongyang yakınlarında, tren yolculuğu yaptığı sırada kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı. Kuzey Koreli liderin ölümü iki gün sonra açıklandı..

Saha teftişleri yapan Kim'in büyük zihinsel ve bedensel yorgunluk içinde olduğu, otopsinin de ölüm nedenini doğruladığı kaydedildi.

BEYİN KANAMASI GEÇİRMİŞTİ

Kim, 2008 Ağustos'unda bir beyin kanaması geçirmiş ve sağlık durumu bozulmuştu. Kalp ve şeker hastası olduğu düşünülen Kim, bu yaz ise kilo almış ve canlanmış görünüyordu.

Kim, uzun yıllar sonra ilk kez Çin ve Rusya'ya ziyaretler düzenlemişti.

RESMİ AÇIKLAMAYI GÖZYAŞLARI İLE OKUDU

Kuzey Kore televizyonunun siyahlar içindeki haber spikeri, resmi açıklamayı okurken gözyaşlarını tutmakta zorlanıyordu.

BBC'nin Güney Kore'deki muhabiri, Kim'in ölümünün ülke yönetiminde büyük bir boşluk yaratacağını söylüyor. Yonhap haber ajansı Güney Kore ordusunun haber üzerine alarma geçtiğini duyurdu.

Kim Jong-il'in en küçük oğlunun iki yıl önce hızlı bir şekilde devlet görevleri için terfi ettirilmesi, komünist devlette devir teslim hazırlığı olarak yorumlanmıştı.

BABASINDAN DEVRALMIŞTI

"Sevgili lider" olarak anılan Kim, iktidarı 1994'te babası ve Kuzey Kore devletinin kurucusu Kim İl-sung'dan devralmıştı.

Dünyanın en kapalı rejimlerinden biri olan Kuzey Kore, Kim Jong-il liderliğinde nükleer silah programı konusundaki tartışmalarla sık sık gündeme geliyordu.

Kabarık saçları, iri gözlükleri ve platform tabanlı ayakkabıları ile ünlenen Kim, "sır küpü" bir siyasetçi olarak niteleniyordu.

Kuzey Kore'nin yönetimini şimdi kimin devralacağı henüz netleşmedi.

LİDERLİKTE 3. KUŞAK

Oğlu Kim Jong-un babasından devlet başkanlığı görevini devralırsa liderlik de üçüncü kuşak Kim'lere geçmiş olacak.

27 yaşında olduğu tahmin edilen ve daha önce hiçbir kamu görevinde bulunmamış olan Kim Jong-un, iki yıl önce tek parti yönetimindeki ülkenin, İşçi Partisi Merkez Komitesi üyeliğine ve Ulusal Savunma Komisyonu başkan yardımcılığına getirildi.

Asker olmayan oğul Kim, ayrıca doğrudan orgeneralliğe atanmıştı.