ÖSYM'den Lys tercih sonuçları ile ilgili resmi açıklama geldi. ÖSYM merkezinden yapılan açıklama ile 'Lys tercih sonuçları ne zaman açıklanacak' sorusu da cevabını buldu. Yapılan açıklamada lys için tercih yapan öğrencilerin, 8 ağustos salı günü ÖSYM (AİS) giriş sayfasından sorgulama yaparak sınav sonuçlarını öğrenebileceği iletildi. ÖSYM'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Lys tercih sonuçlarının hangi saatte açıklanacağı ile ilgili bilgilendirme yapılmadı. Eğitim uzmanları Lys sonuçlarının öğle saatlerinde ÖSYM'nin resmi sitesinde yer almasının beklendiğini açıklıyor. Sonuçları öğrenmek için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.

LYS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?

2017 LYS tercih sonuçları bugünden itibaren kısa süre içerisinde açıklanması bekleniyordu. ÖSYM beklenen açıklamayı yaptı, ÖSYS Yerleştirme Sonuçları'nın salı günü 2017 LYS SONUÇLARI linkinden sonuçlarını sorgulanabileceğini duyurdu..

ÖSYM TERCİH SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM'den flaş LYS açıklaması... ÖSYM tarafından yapılan açıklamada, 7 bin 84 üniversite adayının yerleştirme puanlarının yeniden hesaplandığı, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamalarının güncellendiği, güncellemeler sonucunda, puan kesintisi yapılan adaylar hariç, adayların puanlarında bir değişiklik olmamasına rağmen başarı sıralamalarında genel olarak yukarı yönde bir değişiklik gerçekleştiği ve son güncellenen sonuçların tüm adayların erişimine açıldığı duyuruldu.
 ÖSYM'den LYS açıklaması​

"2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (2017-LYS) sonuçları, sınav takviminde ilan edildiği gibi 11 Temmuz 2017 tarihinde ÖSYM’nin internet adresinden  açıklanmıştır.
Sınav sonrası yapılan kontrollerde, hiçbir adayın sınav puanlarında bir değişiklik olmamakla birlikte; LYS ve YGS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan ek puan ve puan kesintisi kayıtlarının güncellenmesinde oluşan hata nedeniyle bazı adayların eğitim durumlarının güncel haliyle hesaba katılmadığı tespit edilmiştir. Buna göre, 2017-ÖSYS Kontenjan Kılavuzunun 6A, 6B ve 6C tablolarında bulunan tür ve alan mezunlarından, 2016-ÖSYS yerleştirmelerinde YGS veya LYS puanı ile bir programa yerleştirilen toplam 75.692 adaydan;
LYS yerleştirme puanlarıyla ilgili olarak yapılması gereken OBP kesintisinin 2.413 aday için yapılmamış olduğu,
YGS yerleştirme puanları ile ilgili olarak;  6.751 adaydan yapılması gereken OBP kesintisinin yapılmamış olduğu, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunu 23 adaya ise ek puanlarının uygulanmamış olduğu anlaşılmıştır.
 Bu nedenle, yukarıda belirtilen rakamlardan çakışmalar hariç 7.084 adayın yerleştirme puanları yeniden hesaplanmış, buna bağlı olarak tüm adayların başarı sıralamaları güncellenmiştir. Bu güncellemeler sonucunda, puan kesintisi yapılan adaylar hariç, adayların puanlarında bir değişiklik olmamasına rağmen başarı sıralamalarında genel olarak yukarı yönde bir değişiklik gerçekleşmiştir.
Sonuçlar, 14.07.2017 tarihinde saat  19:12 itibariyle tüm adayların erişimine açılmıştır. Tüm adayların, puan ve sıralamalarını kontrol etmeleri ve son güncellenen sonuçları kullanmaları gerekmektedir.
Bu hatadan dolayı kamuoyundan özür diler, yeni sonuçları tüm ilgililerin dikkatine saygıyla sunarız."

2017 LYS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYIN...

Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

1-Üniversitenin söylediği değil yaptıklarına bakmalı
2- Akademisyenler
3-Dil eğitiminin niteliği
4-Kampüs olanakları
5-Teknolojik altyapı
6-Üniversitenin iş dünyasına yakınlığı
7-Burs olanakları

LYS'nin sonuçları için bekleyen adaylar bir yandan da tercih heyecanı yaşıyor. Bir ömür boyu yapmak istediğiniz alanı seçmek kolay değil. Çoğu lise son sınıf öğrencisi tercihe kadar ne iş yapmak istediğini bilmiyor. Bölüm seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Bir mesleğe adım atmadan önce daha çok nerede zaman geçireceğinizi araştırın. Nasıl bir yerde çalışmak istediğinize emin olun. Bazıları bir ofiste çalışmayı tercih ederken, kimileri açık arazide olmak isteyebilir. Eğer buna net bir cevap verirseniz, ileride iş hayatında daha mutlu olursunuz.

Topluluklar önünde olmak bazı insanlar için daha kolay. Bugün öğrencilere ortaokul ve lise düzeyinde sunum, hitabet gibi faaliyetler yaptırılarak, topluluk önünde olma konusunda bazı beceriler kazandırılıyor. Ancak karakter yapınız her şeye rağmen büyük topluluklarla çalışmanıza izin vermeyebilir. Toplum önüne çıkmaktan çekinen ve kendi başına çalışmaktan hoşlanan biri olabilirsiniz. Her iş dalında insanlarla iletişiminiz olacak, fakat bazılarında bu biraz daha fazla. Bu nedenle mutlaka seçmeyi düşündüğünüz alandaki profesyonellerle bir araya gelin. Bir gün içerisinde ne yaptıklarını öğrenin.
İletişim becerileri, iş hayatında en az mesleki bilginiz kadar önemli. İnsanlarla kuracağınız profesyonel ilişkilerde bunlara ihtiyacınız olacak. Aktif dinleme, Türkçeyi ve yabancı dili düzgün bir şekilde kullanma gibi iletişim becerilerinde nerede olduğunuzu kendinize sorun. Mesleki becerilerinizin yanı sıra üniversitede bunları daha ileri bir düzeye getirmeniz gerekecek. Bu tip becerilerde zayıf olduğunuzu düşünüyorsanız, ona göre tercih yapın. Ama unutmayın, üniversitede yine de bunları geliştirmek için zamanınız olacak.

Takım halinde çalışma bugün iş dünyasında çok değer verilen, önemli bir beceri. Ancak bazı insanlar tüm eğitimlere rağmen kendi başlarına bir konu üzerinde mesai harcamayı tercih edebiliyor. İş dünyasının takım olmaya daha çok önem verdiği bir dönemde bu tip meslekler gittikçe azalıyor. Ancak siz de 'yalnız kurt' olmayı seven biriyseniz, meslek tercihinizi buna göre yapın.

Bazı işlerde ilgilenmeniz gereken nesneler olacak. Örneğin bir mühendisseniz, köprü inşa edilirken kullanacak materyaller konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Bir doktorsanız, insanlarla ilgilenmeniz gerekecek. Bu nedenle kendinize bu soruyu mutlaka sorun. İnsanlarla ilgilenmeyi ve onların hayatlarına doğrudan dokunmayı seviyorsanız, tercih listenizi buna imkân verecek bölümlerle doldurun.

LYS tercihleri nasıl yapılacak?

2017-YGS’de ilgili puan türünde 150 ve üzeri puan alanlar ön lisans programlarını, 2017-YGS/LYS'lerde ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilecekler.
Adaylar tercihlerini yazmaları için bu kılavuzdaki boş tercih Listesinden yararlanabilirler.

Üzerinde çalışma yapılan liste ÖSYM’ye kesinlikle posta ile gönderilmemeli veya elden teslim etmek için girişimde bulunulmamalıdır. Böyle bir liste ÖSYM’de hiçbir şekilde işleme konulmayacak.

Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak. Tercihler, T.C. Kimlik Numarası ve şifre ile ÖSYM'nin http://ais.osym.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılacak.

Adaylar, tercihlerini internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklar. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamaz (posta, fax, elektronik posta vb.).

LYS nedir?

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından 2010 yılından itibaren uygulamaya başlanan test türü bir sınavdır. Her yıl haziran ayı içerisinde gerçekleştirilen sınav, Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında bulunan ilköğretim, lise ve üniversite binalarında uygulanır. Sınav Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Bosna Hersek, Kırgızistan, Gürcistan veya Kazakistan`da üniversiteye girmek isteyen sadece YGS`yi geçmiş olan adayların girdiği bir sınavdır. Sınav soruları her sene ÖSYM tarafından hazırlanmakta ve sınav yapıldıktan birkaç saat sonra basın ve internet yoluyla cevap anahtarı ile birlikte duyurulmaktadır.

LYS puan hesaplama aracıyla hangi türdeki LYS puanlarını hesaplayabilirim?

Hesaplama.net LYS puan hesaplama aracıyla YGS 1, YGS 2, YGS 3, YGS 4, MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2, TM 3, TS 1, TS 2, DİL 1, DİL 2 ve DİL 3 puan türündeki LYS puanlarınızı hesaplayabilirsiniz.

LYS 1: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Matematik, Geometri.
LYS 2: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Fizik, Kimya, biyoloji.
LYS 3: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya(I).
LYS 4: Sınav süresi 135 dakikadır. Soru adedi 90 tanedir. Dersler: Tarih, Coğrafya(II), Felsefe
LYS 5: Sınav süresi 120 dakikadır. Soru adedi 80 tanedir. Dersler: Yabancı Dil

Tercih maratonu başlayacak...

Öğrenciler nefeslerini tutup sınav sonuçlarını bekliyor. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte de tercih dönemi başlayacak. Peki üniversite tercihi yaparken neler dikkat edilmeli? Okan Üniversitesi Aday İlişkileri Müdürü Servet Gülsün Şirin, öğrencilere “boşta kalırım korkusuyla panik yapıp sakın her işi yaparım demeyin” tavsiyesinde bulundu. İşte Şirin hocanın önerileri…

Öğrenciler üniversite giriş sınavlarına hazırlanırken, sınavın kendisi o kadar önemli hale geliyor ya da getiriliyor ki; gençler hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeden, üniversiteler ve programlar hakkında nerdeyse hiçbir şey bilmeden tercih döneminin içinde buluyorlar kendilerini. İşte tam da bu noktada” tercihin altın kuralları”, gibi sihirli tanımlamalarla tercih efsaneleri çıkıyor ortaya. Gençler bir önceki yılın puanları ve sıraları içinde kayboluyor, kendi isteklerini, beklentilerini hayallerini tamamen unutuyorlar. Her yıl bir üniversitede okuduğu halde yeniden sınava giren binlerce gencimiz tercih yaparken yanlış yaptığımızı ortaya çıkarıyor.

Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

ÖSYS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

Üniversite kayıtları nasıl yapılacak?

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

LYS tercihlerinde son gün ne zaman?

ÖSYM LYS tercihleri için son günü sınav takvimiyle duyurdu: "2017-ÖSYS tercih işlemleri,18 Temmuz 2017 tarihinde başlayacak ve 26 Temmuz 2017 tarihinde sona erecektir.

Adaylar tercihlerini, 18 -26 Temmuz 2017 tarihleri arasında, kılavuzda yer alan kurallara göre, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden TC Kimlik Numaraları ve şifrelerini kullanarak kendileri yapacaklardır.

Tercih işlemleri, 26 Temmuz 2017 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.