16 Nisan halkoylamasıyla birlikte Türkiye’de 94 yıldan beri devam eden parlamenter sistemin değiştiğini belirten Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, bunun yerine Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin geldiğini buna bağlı olarak yaklaşık 150 kanunda değişikliğin olacağını ve anayasa değişikliğinin mevzuatı önemli ölçüde etkileyeceğini söyledi. 

Toplumun henüz 16 Nisan’da ki anayasa değişikliğinin yeterince farkında olmadığını Türkiye’nin son 200 yılının belki de en önemli hadiselerinden birinin 16 Nisan’da gerçekleştirdiğini söyleyen Malkoç, bu değişikliğe hazırlık yapılması ve toplumun değişikliğe hazır olması gerektiğinin altını çizdi.

Malkoç: ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Denetim’ konulu Çalıştay düzenleyeceğiz.

Malkoç, “Cumhurbaşkanlığı sisteminden milletimizin beklentisi; hak ve hürriyetlerin esas olduğu demokratik ve hukuka bağlı bir İdare anlayışının hâkim olması, insan haklarına dayanan hukukun üstünlüğünü esas alan, vatandaşına karşı sorumlu, demokratik, şeffaf ve hesap verebilen bir İdare anlayışının yerleşmesidir.” Dedi.

Ombudsmanlık Kurumunun bir denetim kurumu olduğunu kaydeden Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu olarak 25 Mayıs Perşembe Günü Ankara Marriott Otelde 3 oturumdan oluşan ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Denetim’ konulu Çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi. 

 Birinci oturum Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Siyasi Denetim konulu olacak. Oturumun açılış konuşmasını Meclis Başkanımız İsmail Kahraman yapacak. Oturum Başkanı Meclis Başkan Vekilimiz Ahmet Aydın, Mustafa Şentop, Erkan Akçay ve Hikmet Sami Türk ise oturumda söz alacaklar. 

İkinci oturumun konusu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yargının ve İdarenin İdareyi Denetlemesi. Bu oturumun açılışını Danıştay Başkanımız Zerrin Güngör yapacak ve diğer konuşmacılar olacak.

Üçüncü Oturumda ise Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Ombudsmanlık Denetimi konusu işlenecek bu oturumun açılışını da Adalet Bakanımız Bekir Bozdağ yapacak. 

Anayasanın siyasetle, Bakanlar Kuruluyla, Başbakanlıkla ilgili hükümleri 2019’da yürürlüğe girecek. Siyasetin, idarenin ve denetim kurumlarının şimdiden buna hazırlık yapmasını arzu ediyoruz. Bu çalıştayda, hem siyasi konularda ufuk açıcı hem de idari denetimde ve Ombudsmanlık denetiminde de yol gösterici fikirler, raporlar ortaya çıkacak.” Diye konuştu.

Kamu Denetçiliği Kurumunun anayasal bir kurum olduğunu vurgulayan Malkoç, “Kurumumuz 4 yıldır denetim uygulamalarının içerisindedir. Bu anayasa değişikliğinin kurumumuzu etkileyen yönü kurumumuzun denetleyemediği 4 tane alan vardır. Bunlardan bir tanesi de Sayın Cumhurbaşkanının faaliyetleriydi. Önceki Anayasada Sayın Cumhurbaşkanının vatana ihanet dışında herhangi bir sorumluluğu yoktu. Ancak 16 Nisan’da yapılan değişiklikle birlikte Cumhurbaşkanının faaliyetleri de Kamu Denetçiliği Kurumunun denetim alanına girecek. KDK bu denetimi nasıl yapacak bunu Çalıştayda tartıştıracağız.” Diye konuştu. 

Çalıştayla birlikte hükümet sistemi, denetim ve diğer konularda toplumun dikkatini çekmek istediklerini belirten Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu olarak anayasa değişikliğinin farkında olduklarını ve buna ilişkin olarak adımlar attıklarını dile getirdi.