Bordrolarını yakan memurlar, “Sizin muadilinizi bulamadık, onun için dışarıda kaldınız” diyen hükümet yetkililerine biz buradayız ve ülkenin en önemli işini yapıyoruz demek için buradayız” dedi.

Eğitim-Bir Sen Sendikası Trabzon şubesi, Trabzon Valiliği önünde yaptığı eylemle hükümetin memur maaşlarına yönelik tutumunu protesto etti. Anayasa dahil edilen toplu sözleşme görüşmelerinin ilkinde istediklerini elde etmek adına işi sıkı tutmak için yapılan eylemde konuşan Eğitim-Bir Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Kara, protesto gösterisinin 81 ilde yapıldığını hatırlatarak, “Bugün 81 ilde aynı saatte eğitim çalışanları olarak sesimizi duyurmak üzere toplandık. Eğitim çalışanlarının emeğinin karşılığını alamadığını hatırlatmak ve “eşit işe eşit ücret” düzenlemesinde “Sizin muadilinizi bulamadık, onun için dışarıda kaldınız” diyen hükümet yetkililerine, biz buradayız ve ülkenin en önemli işini yapıyoruz demek için buradayız” dedi.
Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Kara, sözlerine şu şekilde devam etti:
“2,5 milyon kamu çalışanının beşte ikisini eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda bulunmaktadır. Hükümet, eğitime önem verdiğini her fırsatta dile getirmekte, merkezi yönetim bütçesinden en fazla payı eğitime ayırdığını ifade etmektedir. Eğitim ile ilgili tarihi öneme haiz düzenlemeler, tartışmalar yürütülmekte ve ses yükseltilmektedir. Eğitimi, eğitim çalışanlarını da kapsayacak şekilde bir konsept içerisinde düşünmeyenler kesinlikle doğru yapmamaktadır”
“666 sayılı KHK ile kamuda aynı unvanda çalışan personele yönelik “Eğitim işe eşit ücret” düzenlemesi ile denge sağlamaya çalışan hükümet eğitim-öğretim hizmet sınıfında 650 bin öğretmene ve 100 binden fazla ve öğretim elemanı ‘sizin muadilinizi bulamadık, onun için toplu sözleşme masasında görüşmek üzere kapsam dışı bıraktık” dercesine masayı işaret etmiştir” şeklinde sözlerine devam eden Kara, “Ek ödeme alamayan öğretmen ve öğretim elemanları, üzülerek ifade etmeliyiz ki kamuda en düşük ücret alan çalışan konumuna düşürülmüştür.
9/1 öğretmenin Bin 624 TL, 7/1 öğretim görevlisinin bin bin 856 tl maaş aldığı bir ortamda kimse kalkıp eğitimle ilgili büyük laflar etmesin. Eğitim çalışanlarının eğitimi ve ülkeyi geleceğe taşımayı bırakın, kendilerini gelecek aya taşıyacak mecalleri kalmamıştır. Sabır taşları çatlamış, sinirleri gerilmiştir. Bu ülkede demokrasinin korku tünelinden çıkması süreç indeki mücadelede eğitim çalışanları en önemli olmalarını rağmen, eşit işe eşit ücret düzenlemesinden en sonda olmayı bırakın, kapsamın bile dışında tutulmuştur. M
Meclis çalışanına danışmanına şoförüne üst düzey bürokratlara, gizli kararname ile askere ‘Cömert Maliye’ eğitim çalışanlarına söz konusu olduğunda Cimri Maliye olmaktadır. Patronların milyon dolarlık ‘Ulussüz sanal kumar cezalarını’ gözden geçirip silen Maliye Bakanı masaya dönük mesajlarıyla daha şimdiden adeta ortamı geren Maliye Bakanı olmuştur” dedi.
Kara’nın konuşmasının ardından, eyleme katılan memurlar bordrolarını yakıp, sloganlar atarak olaysız bir şekilde dağıldı.