​TL'yi güçlü tutmak ve döviz kuru üzerinden ekonomide yaşatılmak istenen sıkıştırmayı ortadan kaldırmak için son dönemde elindeki enstürümanları bir bir devreye koyan Merkez Bankası, son olarak ihracat kredilerine yönelik yeni bir hamle yaptı.

Merkez Bankası, “İhracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerine ilişkin basın duyurusu” başlığıyla yayınladığı açıklamada, 1 Ocak 2017 tarihinden önce kullandırılan ve 31 Mayıs 2017 tarihine kadar vadesi dolacak olan ihracat reeskont kredilerinin geri ödemelerinin TL olarak da yapılabilmesine imkân tanınacağını açıkladı.

18 MİLYAR DOLARLIK NEFES

Bu karar, reeskont kredilerinin yanısıra 31 Mayıs tarihine kadar özel sektörün ödemek zorunda olduğu 18.3 milyar dolarlık dış borç ödemeleri için de iş dünyasına umut oldu.

Bu adım sayesinde; özel sektör şirketleri reeskont kredileri için piyasadan yaklaşık 6 milyar dolar tutarında bir dövizi toplama telaşından kurtuldu. Banka ve bankacılık dışı finansal kuruluşların da dahil olduğu özel sektörün 31 Mayıs tarihine kadar ödemesi gereken uzun vadeli dış borç ödeme rakamı 18,3 milyar dolar.

TL'YE DESTEK VERİR

Ekonomistler, Merkez'in bu hamlesinin özel sektörün eline rahatlatacağına dikkat çekiyor. Borç ödemesi gelen özel sektörün bir yandan döviz ihtiyacını Merkez Bankası'ndan reeskont kredisi kullanarak temin edebileceğini bir yandan da ödemesi gelen reeskont kredisini TL olarak ödeyebileceğini, bunun da kurlardaki aşırı oynaklığı engelleyeceğini dile getirdi.

Merkez Bankası'nın reeskont limitlerini yükseltmesinin de bu duruma destek verdiği hatırlatıldı. Nitekim, 25 Temmuz 2016'da Merkez Bankası (TCMB) reeskont kredisi imkanının kullanımının yaygınlaştırılması ve döviz rezervlerine bu yolla sağlanacak katkının artırılması amacıyla reeskont kredi limitini 17 milyar dolardan 20 milyar dolara yükseltmişti.

Merkez Bankası'nın reeskont kredilerinin lira olarak da ödenebileceğini açıklamasının ardından dolardaki düşüş hızlandı.

Açıklama öncesi 3,6720 seviyesinde olan dolar, ilk etapta 3,65'in altına geriledi. Kademeli olarak yaşanan düşüşte dolar kuru bir ara 3,62 sevilerine kadar çekildi. Bu kararın ardından avro ise 3.92 seviyesinden hızla düşüşe geçerek 3.85'e kadar geriledi.

Dolardaki kayıp yüzde 1, avrodaki kayıp yüzde 2 civarında oldu. Kararın etkesinin pazartesi günü de devam etmesi bekleniyor.

Reeskont kredisi nedir?

Reeskont kredisi, bir banka tarafından iskonto edilmiş bir borç senedinin Merkez Bankası tarafından yeniden iskonto edilmesi karşılığında verilen kredidir.

TALEP AZALINCA KUR GERİLER

Borcun ödemesi geldiğinde özel sektörün telaşla döviz toplamak zorunda kaldığını belirten uzmanlar şöyle konuştu; "Bu durum spekülatörleri de harekete geçiriyordu. Özel sektöre yüksek kurdan döviz satışı yapan spekülatörler ceplerini doldururken ülke ekonomisine zarar veriyordu.

Merkez'in bu hamlesiyle döviz borcu bulunan ihracatçı ve ihracata konu üretim yapan imalatçı para avcısına fırsat vermeden ödemesini yapabilecek. Böylece kurlardaki yukarı yönlü hızlı hareketlerin önüne geçilecek. Kazanan ise hem reel sektör hem de Merkez Bankası olacak.

Dolar ve avro yükselmeyecek tam tersi gerileyecek.”

Kaynak: YeniŞafak