BM Güvenlik Konseyi, dün gerçekleşen kapalı oturumun ardından bugün de  aylık olağan "Filistin dahil Ortadoğu'daki gelişmeler" toplantısını  gerçekleştirdi.

Toplantının başında Konseye sunum yapan Mladenov, Mescid-i Aksa ve  çevresinde yaşanan olayların hala büyüme riskinin bulunduğuna dikkati çekerek,  "Kutsal mekanlarda son 11 günde yaşananlar, gerginliğin İsrail-Filistin sorununun  çok ötesinde din savaşına dönüşerek tüm bölgeyi şiddet girdabının içine çekme  riskini gözler önüne serdi." dedi.

İsrail'in metal dedektörleri kaldırma kararını olumlu bulduğunu ifade  eden Mladenov, "İsrail hükümetinin metal dedektörleri kaldırma kararının  gerginliğin yatışmasını sağlama ve ibadet edenlerin kutsal mekanlara  girebilmelerine imkan vermesini umuyorum." diye konuştu.

Mladenov, tüm taraflara provokasyonlardan uzak durma çağrısı da  yaparak, özellikle "işgalci İsrail'in" uluslararası hukuk altındaki  sorumluluklarına uymasını ve daha fazla can kaybı yaşanmasını engellemesini  istedi.

Yasa dışı yerleşimler

Mladenov konuşmasında İsrail'in yasa dışı konut inşası planlarını da  eleştirerek yeni yerleşim birimi kurma çalışmalarının geçen yıla göre daha da hız  kazandığını ve sadece Temmuz ayında 2 bin 300 yeni konut planında ilerleme  sağlandığını kaydetti.

Mladenov, "Bir kez daha vurgulamak isterim ki işgal altındaki Filistin  topraklarında yerleşim faaliyetleri uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve  bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını engelleyerek iki devletli çözüm  şansının altını oyuyor." dedi.

Gazze'deki insani sorunlara da değinen Mladenov, Filistinli gruplara  birlik çağrısı yaparak, "Filistinli gruplar ya ideolojik farklılıklarını aşmak  için çalışacaklar ya da bu şekilde devam ederek Gazze'nin tamamen çökmesini  garanti edecekler." ifadelerini kullandı.

"İsrail, Filistin halkına terör uyguluyor"

Konseyde konuşan Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur da  konuşmasında, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı Müslümanlara kapatma ve kontrol noktası  oluşturma kararlarını kınadı.

İsrail'in provokasyonlarının şiddet sarmalına dönüşebileceği uyarısı  yapan Mansur, BM Güvenlik Konseyinden barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu  yerine getirerek, İsrail'e yasa dışı eylemlerden vazgeçmesi için net mesaj  vermesini istedi.

Filistin halkının kutsal mekanlarındaki haklarının ve ibadet etme  özgürlüğünün engellenmesine barışçı gösterilerle karşı çıktığını vurgulayan  Mansur, "Filistin halkı silahsız ve savunmasız bir halktır. İşgalci İsrail,  Filistin halkına Filistin topraklarında uyguladığı terör nedeniyle hesap  vermelidir." ifadelerini kullandı.

  İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise Filistin yönetimini  "teröristlere maaş ödemekle" suçlayarak BMGK'nın bu konuyu gündeme almasını  istedi.

Danon, 2003'teki canlı bomba saldırısında yakınlarını yitirdiğini öne  sürdüğü bir İsrailliyi de Konseye getirerek, saldırıyı düzenleyenlerin  Filistin'den maaş aldığını iddia etti.