Osman Baydemir'in, "Meşe ağacının dalı nerenize battı sayın hükümet? Bizi şahin ve güvercin diye ayırmayın. Hass...tir diyorum. Hass...tir" şeklindeki sözleri, kişilik haklarına "ağır saldırı" sayıldı.
Erdoğan'ın, Baydemir aleyhine Ankara 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı 50 bin TL'lik tazminat davası, Baydemir'in 30 bin TL ödemesi yönünde sonuçlanmıştı.
Yargıtay kararı 2 Mayıs 2012'de oy birliğiyle onayarak kesinleştirdi. Baydemir'den 24 Aralık 2009'dan bu yana işleyecek yasal faizin de alınmasına hükmeden mahkeme gerekçeli kararında Baydemir'in hükümete ve Erdoğan'a yönelik sözlerini "ağır saldırı" olarak nitelerken, aldığı emsal kararla ifade özgürlüğü ile hakaret arasına net bir sınır çekti. Partilerin ülke yönetimiyle ilgili değişik fikirleri olduğunu belirten mahkeme şunları ifade etti: "Bu değişik fikirler tenkit edilemez değildir. Hatta kınanabilir de. Bu tenkit ve kınama yasa ve ahlak kuralları içinde, toplumun ileriye götürülmesine yardım amacı ile bilimsel bir yaklaşımla yapılmalı, karşıt fikirler böyle bir anlayışla dışa vurulmalıdır. Toplum yararı gerektiriyorsa eleştiri ve kınama sert dahi olabilir. Yeter ki yapılan kınama ve eleştiri gerçekleri yansıtsın. Yersiz, icapsız ve davacının kişiliğini hedef alan, onur ve saygınlığını ihlal eden sözler eleştiri sınırını aşar ve kişilik haklarına saldırı teşkil eder. Olayda davalı (Baydemir) davacıya (Erdoğan) hakaret ve küfür ederek kişilik haklarına çok ağır saldırmıştır."
Kaynak: Yahya Bostan / SABAH