Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'da, terör örgütü IŞİD'e son darbe iniyor. Elinde yalnızca birkaç kilometrekare alan kalan teröristlere karşı büyük bir operasyon, bu Sabah başladı.

Irak Ordusu, geçen haftalarda Musul'ın Ramazan ayı başlamadan IŞİD'den temizleneceğini duyurmuştu ancak halen dört mahalle teröristlerin kontrolünde. Eski Şehir bölgesinde direnen örgüt, on binlerce sivili canlı kalkan olarak kullanıyor.

Kentte dün kuşatma altındaki bölgelerde kapana kısılan sivillerden güvenli bölgelere kaçmaları istenmişti. Uluslararası haber ajansları, IŞİD'in elinden kurtulan yüzlerce sivilin bir günde kaçtığını bildiriyor.

17 Ekim 2016'da başlayan büyük operasyonda kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak 2017'de teröristlerden geri alınmıştı.

Batı yakası için Şubat ayında başlayan operasyon ise ilk haftalar hızla ilerledi ancak dar sokakların yer aldığı Eski Şehir bölgesine gelince durdu. Bunun üzerine ordu birlikleri kuzeybatıdan yeni bir cephe açmak zorunda kaldı.

Adım adım yenilgiye sürüklenen örgütün Musul'daki son militanlarının çoğunun yabancı olduğu bildiriliyor. Kaybedecek bir şeyleri kalmayan kana susamış teröristler, bomba yüklü araçları patlatarak veya intihar saldırıları düzenleyerek ölümüne savaşıyor.

Küresel terör ağı

Küresel terör ağı IŞİD, son bir haftada İngiltere Manchester, Filipinler Mindanao ve Endonezya Cakarta'da saldırı düzenledi. bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 150'yi aşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Elinde tuttuğu en büyük kent Musul'u kaybetmesine günler kalan IŞİD, önümüzdeki günlerde sadece Rakka'ya sıkışacak. Örgütün batıdaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 75'in üstünde. Kanlı örgüt, Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi.