'Müslümanların Masumiyeti' adlı nefret filminin sadece yapımcısı ve senaryosu değil, kendisi de yalan çıktı. 13 dakikalık 'fragman' dışında aslında ortada uzun metrajlı bir film olmadığı belirlendi.
'Film ' olduğu iddia edilen yapımla ilgili bugüne kadar yapımcıların dile getirdiği bilgiler içinde doğrulanabilen tek gerçek ise 'provokasyon amaçlı' olduğu.
İslam dinine ve peygamberine ağır hakaretleriyle dünyayı karıştıran 'Müslümanların Masumiyeti' adlı film sadece içeriği ile değil her şeyi ile yalan çıktı. Yapımcısından senaryosuna kadar her şeyinin sahte olduğu anlaşılan filmin kendisinin de aslında hiç var olmadığı anlaşıldı. Sözde filmin internette paylaşılan 13 dakikalık fragmandan ibaret olduğu neredeyse kesinleşti. İki gündür Hollywood'daki amatör ya da profesyonel tüm yapım ve dağıtım şirketleri ile kopya tutan arşivleri ve izin veren otoriteleri dolaşan Associated Press muhabirleri, 'filmin' tam versiyonuna ait en ufak bir ize bile rastlamadı. Atlantic dergisi de 13 dakikalık sözde fragmandaki ciddi amatörlüğün ortada aslında bir film olmadığının kanıtı olduğunu yazdı.
'Film' olduğu iddia edilen yapımla ilgili neredeyse her bilginin yalan çıkması ise 'planlı provokasyon' iddialarını güçlendiriyor. 10 Eylül günü filmle ilgili ilk protesto gösterileri başladığında kendisini 'filmin yönetmeni Sam Bacile' olarak tanıtan bir kişi AP haber ajansı ve Wall Street Journal gazetesine, "kendisinin İsrailli bir Yahudi olduğunu, 5 milyon dolar bütçeli filme 100 Yahudi işadamının sponsor olduğunu" söylemişti. Kısa sürede yalan olduğu ortaya çıkan bu bilgi ile birlikte Arap dünyasındaki bazı medya organlarına filmin Florida'da Kur'an yakan fanatik vaiz Terry Jones tarafından yapıldığı da iletildi. Ancak, Jones filmin yapımcısı hakkında en ufak bir fikri bile olmadığını ve kendisiyle telefonla ulaşılarak haberdar edildiği fragmanı kilisesinde göstermeye karar vermesi dışında konuyla bir bağlantısı olmadığını açıkladı. Filmin yapımcısı olduğu ortaya çıkan Nakoula Basseley Nakoula'nın ise bugüne kadar sektörde varlığı olmayan uyuşturucudan da sabıkalı bir dolandırıcı olduğu anlaşıldı. Nakoula'nın bugüne kadar Ahmed Hamdi'den Nicola Bacily ve hatta P.J.Tobacco'ya kadar 14 ayrı isim kullandığı belirlendi. Filmin 'Müslümanların Masumiyeti' adlı ismi de yalan çıkmıştı. Gerçekte 'Çöl Savaşçıları' adıyla çekilmişti. Dahası filmin yönetmeni olduğu iddia edilen Alan Roberts adlı kişi, set ekibi ve oyuncular, antik Mısır'da geçen bir hikâye çektiklerini sanıyordu. O da yalan çıktı. Hikâyenin aslında adı 'George' olan kahramanına seslendirme ile 'Muhammed' adı verilmişti ve yine seslendirme ile hikâye İslam'a ve peygamberine ağır hakarete dönüştürülmüştü. Dünyayı karıştıran film ile ilgili başından beri gerçek olan tek şey ise ilk gün 'Sam Bacile' olduğunu iddia eden kişinin "Bu filmi Müslümanları provoke etmek için çektikleri" açıklaması oldu. Time dergisi de konu ile ilgili haberinde bu fragmanın gerçek amacının ancak Nakoula'nın geçmişinin araştırılarak bulunabileceğini yazdı.
Öte yandan önceki gün karakola götürülerek ifadesi alınan Nakoula Basseley Nakoula, evine dönmeyerek kayıplara karıştı. Polis yetkilileri Nakoula'nın nereye gittiği hakkında bir bilgileri olmadığını söylediler. Bu arada Nakoula'nın ilk fotoğrafı da ortaya çıktı. İngiliz Daily Mail gazetesi, Nakoula'nın filmde oynayan aktrislerden biriyle göründüğü bir fotoğrafı yayınladı.
Filmle ilgili şiddet olayları azalırken tepkiler devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, muhtemel yeni saldırılara karşı Sudan ve Tunus'taki Amerikalı diplomatlar ile ailelerine bulundukları iki ülkeyi terk etmeleri talimatı verdi. ABD vatandaşlarına da bu ülkelere seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.
HIRİSTİYAN VE MÜSLÜMANLARDAN ORTAK TEPKİ
İslam dinine ve peygamberine ağır hakaretleriyle dünyayı karıştıran filmin arkasında bazı fanatik Hıristiyan kişi ve grupların adı belirginleşirken, Hıristiyan din adamları da filme tepki göstermek suretiyle Müslümanlara destek veriyor. New Jersey'de toplanan Mısırlı Müslüman ve Kıpti Hıristiyan din adamları filme sert tepki göstererek kınadı. Kıpti din adamı David Bebawi, "Bu filmi yapanlar Hıristiyan değil. Libya büyükelçisini öldürenler de Müslüman değil" diye konuştu. 30 Müslüman ve Hıristiyan dini liderin katıldığı toplantıya ev sahipliği yapan Mısırlı Müslüman Ahmed Şadid de, "Bizi birbirimize düşürmeye çalışanlar başarıya ulaşamayacak" diye konuştu.