Darbe girişiminde Dalaman'dan İstanbul'a havalanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içinde olduğu ATA adlı Gulfstream 550 tipi uçağın pilotları ile Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar ortaya çıktı. Darbecilerin uçağını İstanbul hava sahasında gören kontrolör, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın içinde olduğu uçağın pilotunu uyardı.
Habertürk'ten Gökhan Artan'ın haberine göre; Kontrolör, "Bir trafik bilgisi vereceğim askeri trafik temasızım yok. Akıncı'dan kalktığını öğrendik şu an boğaz üzerinde 1500 feet (450 met) ile 6-7 bin feet (1800-2100 metre) feet arasında sürekli dalış tırmanış yapıyor. Yani niyetini bilmiyoruz temasımız yok" uyarısında bulunması dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminin yapıldığı geceyarısından sonra Dalaman'dan TC-ATA kuyruk tescilli VIP uçağına binerek saat 01:43'de İstanbul Atatürk Havalimanı'na hareket etti. Bir saate yakın Biga semalarında bekleme yapan Gulfstream 550 tipi uçağa, F-16'lar eşlik etti. Ancak Gulfstream tipi uçağın İstanbul Atatürk Havalimanı'na 03.18'de inmesinden sonra darbeci F-16'lar, Bandırma'dan kalkan F-16'lar tarafından kovalandı.

TC-ATA uçağı İstanbul'a iniş yaptıktan sonra Florya tarafındaki Genel Havacılık apronuna geçti. Bu sırada iki F-16 uçağının Atatürk Havalimanı üzerinden ses hızını aşarak çok alçaktan uçtu. Bazı hangarların camları kırıldı. Bu sırada uçakların İstanbul hava sahasında KC135R tanker uçaklarından yakıt ikmali yaptığı belirlendi. TK8456 sefer sayısını kullanan uçağın pilotu ile Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi arasındaki konuşmalar da ortaya çıktı.

KONTROLÖR ERDOĞAN'IN İÇİNDE OLDUĞU UÇAĞI UYARDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı taşıyan uçağın pilotuna, Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ni darbecilerin F-16 uçağı ile ilgili bilgilendirmesi dikkat çekti. Radar da darbecilerin F-16 uçağını gören kontrolör hemen pilotu bilgilendirdi. O konuşmalar da ortaya çıktı.

İŞTE O KONUŞMALAR

Kontrolör: Şu an hangi piste iniş yapacağınızla ilgili şu an tam karar veremedik. Kule tarafından ben sizi yaklaştırmaya devam edeceğim 05 pistine (Florya-Ataköy yönündeki) doğru kendileri bilgi verecekler hemen.

Pilot: Mümkün olursa 3.5'e (Florya-Sefaköy yönündeki pist) inmeyi talep ederiz

Kontrolör: Mutabık, ayrıca şunu da 05 inerseniz Y apronu olabilirmiş bu da net değil 3.5 inecek olursanız V apronu olabilirmiş.

Kontrolör: TK8456 istanbul hocam bir trafik bilgisi vereceğim askeri trafik temasızım yok. Akıncı'dan kalktığını öğrendik şu an boğaz üzerinde 1500 feet ile 6 bin 7 bin feet arasında sürekli dalış tırmanış yapıyor meydan kuzey doğusu civarlarında dolanıyor yani genelde boğaz civarı kuzeye çıkmadan dolaşıyor yani niyetini bilmiyoruz temasımız yok. Nasıl bir trafik olduğunu da bilmiyoruz. Hızlı bir trafik muhtemelen askeri.

Pilot: Anlaşıldı efendim radar teması mevcut o uçakla mutabık mıyız?

Kontrolör: Biz radarımızda görebiliyoruz çok hızlı bir trafik bizde yetkisi olmadığı için ne yapabileceğini bilmiyorum o yüzden ben takip edilsem bile ayırma konusunda kesinlikle bir şey söylemem ne amaçla dahi kalktığını bilmiyorum. O yüzden bunu söylemek istedim. Sizin de niyetinizde etkili olabilecek

Pilot: Anlaşıldı, biz 05'e devam ederiz bir an önce iniş olursa memnun olacağız. Trafikle ilgili bir durum olursa bilginizi bekliyoruz.

Kontrolör: Anlaşıldı, ben yaklaştığınız zaman tekrar sürekli bilgilendirme yapacağım. Pozisyonunu vermeye çalışacağım.