Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'le bir araya geldi. Eğitim Bir-Sen'in hazırladığı ‘Türkiye ve Dünyada Öğretmenlik' raporunu Bakan Dinçer'e sunan Gündoğdu, kariyer basamakları düzenlemesi, ek ödeme, eş durumu tayinleri, il müdürü, il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri ve şube müdürlerinin rotasyonu, Şubat'ta yeni öğretmen atanması, çalışma hayatında başörtüsü yasağının sonlandırılması gibi eğitimle ilgili birçok konudaki taleplerini hatırlattı.

Bakanlık binasında yapılan görüşmeye Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ile Müsteşar Yardımcısı Zübeyir Yılmaz da katıldı. Öğretmen Kariyer Basamakları düzenlemesinin gecikmesinin oluşturduğu mağduriyetten ziyade yeni düzenlemenin mağduriyetlere kapı aralamamasını isteyen Gündoğdu, “Eğitimin paydaşları ile yeni düzenlemenin paylaşılmamış olması ve kamuoyuna yansıyan bazı haberlerin oluşturduğu tedirginlik sendika olarak bizleri de kaygılandırmaktadır. Bakanlığınız tarafından Kariyer Basamaklarında Yükselme konusunda yasal düzenleme çalışması yapıldığı, bu çalışmanın kazanılan unvanların kaybedilmesi veya öğretmenlik mesleğinde geri hizmete alınma gibi tepkiye ve huzursuzluğa neden olacak duyumlar alıyoruz. Böyle bir şeyin kabul edilmesi beklenemez. Yeni düzenlemenin öğretmen camiasında heyecan oluşturması gerekmektedir. Bizler bu çalışma sürecine yetkili sendikanın da mutlaka dâhil edilmesini ve paydaşların görüşlerinden yararlanılmasını istiyoruz” diye konuştu.

Ahmet Gündoğdu, 666 sayılı KHK sonrası öğretmenlerin yaşadığı ek ödeme mağduriyetinin hala giderilmediğini belirterek, kariyer basamakları düzenlemesi ek ödemenin yerine ikame edilecek bir alternatif olmadığını, öğretmenlerin bordroları ile barışık olmalarının yolunun öncelikle ek ödeme mağduriyetinin giderilmesi ile mümkün olacağını ifade etti.  Gündoğdu, bu nedenle önce 666 sayılı KHK ile başlayan sürecin mağduriyetin giderilmesini daha sonra kariyer düzenlemesinin gündeme alınmasını istedi.

EŞ DURUMU TAYİNLERİ GERÇEKLEŞTİRİLMELİDİR

Eğitim öğretimin kalitesine odaklanmak, öğretmenin iş huzuru ve iç huzuru için, kafasının rahat olması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, eşler bir araya getirilemediği, aile bütünlüğü sağlanamadığı müddetçe verimli bir çalışma mümkün olmayacağını dile getirdi. Gündoğdu bu nedenle, eş durumundan tayinleri gerçekleştirilemeyen çalışanların problemlerinin bir an önce çözülmesi ve aile bütünlüklerinin sağlanması gerektiğini ifade etti.

ROTASYONUN ARA DÖNEMDE YAPILACAĞI BEKLENTİSİ VAR

İl müdürü, il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri ve şube müdürlerinin rotasyonunun ara dönemde yapılması konusunda kamuoyunda beklenti oluşmuş durumda diyen Gündoğdu, “Ara dönem öncesi tercihler alınıp atamalar gerçekleşir, yeni görev yerlerine başlamalar ise yarıyıl tatilinde olursa rotasyona tabi olacak olanlar da mağdur olmamış olur” dedi.

ŞUBAT'TA 30, AĞUSTOS'TA 70 BİN ATAMA YAPILMALIDIR

Şubat'ta 30, Ağustos'ta 70 bin yeni öğretmen ataması yapılmasını isteyen Gündoğdu, “Yeni eğitim sistemine geçiş dolayısıyla branş öğretmeni ihtiyacında artış var, sınıf öğretmenlerinin alan değişikliği sonrası sınıf öğretmenliğinde de 8 bine yakın boşluk oluştu.  Şu an toplamda 30 bine yakın ücretli öğretmen çalışmaktadır. Öncelikle ücretli öğretmenlik uygulamasının sonlandırılarak, Şubat'ta 30 bin atama, Ağustosta ise 70 bin atama yapılarak öğretmen açığı sorununun ortadan kaldırılmasını bekliyoruz” diye konuştu. Mevcut kılık kıyafet yönetmeliğinin Üniversitelerden staja gelen öğrencileri dahi mağdur ettiğine de değinen Gündoğdu, devlet millet kaynaşmasının önündeki engellerden olan, başörtülü kadınların çalışma hayatında yer almasını engelleyen kılık kıyafet dayatmasının artık son bulması gerektiğini vurguladı. Gündoğdu, ayrıca okullarda ibadet yerlerinin olmamasının hem çalışanları hem de öğrencileri zor durumda bıraktığını belirterek, okullarda imkânlar nispetinde ihtiyaca cevap vermek amacıyla ibadet yeri tahsis edilmesini istedi.

BAKAN DİNÇER: ROTASYON KONUSUNDA ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise ‘Türkiye'de ve Dünyada Öğretmenlik' raporu dolayısıyla Gündoğdu'ya teşekkür etti. Raporu inceleyeceğini belirten Bakan Dinçer, kedisine iletilen talepleri not alarak, il müdürü, il müdür yardımcıları, ilçe müdürleri ve şube müdürlerinin rotasyonu konusunda çalışma içerisinde olduklarını dile getirdi. Yeni eğitim sisteminin hayata geçme aşamasında yönetici hareketliliğinin isabetli olmayacağını düşündüklerini söyleyen Dinçer, eğitim öğretim yılı başında uygulanması gereken rotasyonu bir miktar ötelediklerini fakat şu anda bir hazırlık içerisinde olduklarını ifade etti. Bakan Dinçer, rotasyonun uygulanacağını, kariyer basamakları konusunda ise Eğitim Bir-Sen'in dile getirdiği endişelerin yaşanmaması için çalışma yapacaklarını belirterek, “Bu konuda kaygıları anlıyoruz, öğretmenlerin motivasyonunu bozmayacak bir düzenleme olması için gereğini yapacağız” dedi. Yeni öğretmen alımı konusunda, kamuda 2013 için öngörülen personel alımında tahsis edilen kadro sayısının mevcut bütçe imkânları doğrultusunda planlandığını dile getiren Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğitimin kalitesine etki edecek bütün yatırımlar öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizi memnun eder. Personel alımı şimdiye kadar en çok Milli Eğitim Bakanlığı'nda olmuştur.”