Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi Şeref Malkoç, ,Dilekçe ve İnsan Hakları İnceleme Karma Komisyonunda 2016 Kamu Denetçiliği Kurumu Raporunu sundu. Malkoç,  Türkiye sınırları içinde olduğu gibi uluslararası alanda da faaliyetlerinin olduğunu söyleyerek, Avrupa Ombudsmanlık Enstitüsü, Balkanlar Bölgesel Ombudsmanlık Kuruluna, İslam İşbirliği Teşkilatı üye Devletler Ombudsmanlık Birliğine üye olduklarını ifade etti.

İFŞA EDECEĞİZ...
Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumuna 5 bin 519'u 2016 yılında olmak üzere, 2013 yılından bugüne kadar toplam 24 bin 851 şikayet başvurusu yapıldığını belirterek, 2017 yılına bin 677 dosyanın devredildiğini söyledi. Malkoç, "Kararlarımıza uymayan idareleri kamuoyuna duyurmayı, ifşa etmeyi düşünüyoruz. Bunun için yasa da müsait. İdarecileri de komisyona davet edip niye uymadıklarını söylemelerini talep edeceğiz. Verilen kararları takip etmek için birim oluşturacağız. Bu birim ilgili daireden takip edilecek” dedi.

Habertürk'te yer alan habere göre Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun (Ombudsmanlık) TBMM’ye sunduğu 2016 yılı faaliyet raporunu değerlendirmek için gazetecilerle bir araya geldi. Malkoç, kanun hükmünde kararnamelerle FETÖ şüphesiyle kamudan ihraç edilenler hakkında, "Kanun hükmünde kararnameler ile FETÖ şüphesiyle ihraç edilen kamu mensupları bize gelemiyor. Çünkü KHK ile yapılan ihraçlar bizim alanımıza girmiyor. Yasama faaliyeti sayılıyor. Fakat FETÖ şüphesiyle idari kararla ihraç edilen ve bize başvuran 438 kişi var" dedi.

İLGİNÇ BAŞVURULAR
Malkoç yapılan ilginç başvurulara da bazı örnekler verdi. Bir çocuğun kuruma başvurarak, "Annem cep telefonumu aldı, alın bana verin" dediğini aktaran Şeref Malkoç, bir başka başvuru için de, "Bir ilimizden bir vatandaşımız, 'Televizyonlardaki evlilik programı duyurusuna beni de çağırdılar, katıldım ama beni evlendirmediler. Masraflarımı o kurumdan alın, bana verin" dediğini aktardı.

"HAKKANİYETE BAKAN TEK KURUM"
Kararlarında hakkaniyeti de gözettiklerini belirten Malkoç, "Kamu idareleri ile vatandaş arasındaki uyuşmazlıklarda bazen idarenin kararı kanuna uygun oluyor ama baktığınızda hakkaniyete uygun değil. Biz kanuna uygun olsa da hakkaniyete de bakıyoruz. Türkiye'de hakkaniyete bakan tek kurum var, o da Kamu Denetçiliği Kurumu" diye konuştu

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK) NEDİR?
Anayasanın 74. maddesine göre Kamu Denetçiliği Kurumu: “Kamu hizmetlerinin işleyişinde bağımsız ve etkin bir şikâyet mekanizması oluşturmak suretiyle, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere kuruldu.