Başbakan Yıldırım ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev ortak açıklama yaptı. Medvedev açıklamasında olumlu gelişmelerin olduğunu söylerken, Yıldırım; ilişkilerin Kasım 2015'in ilerisine götürüleceğini ifade etti. Her iki lider de Rusya Türkiye ortak projelerin süreceği mesajını verdi.
 
 Başbakan Binali Yıldırım ve Rus mevkidaşı Dmitri Medvedev'le ortak açıklamada bulundu. 

Medvedev açıklamasında görüşmelerde büyük projelerin ele alındığını ifade ederken, en kısa zamanda Türk Akımı'na onay verileceğinin altını çizdi.

Başbakan Yıldırım da açıklamasında Türkiye Rusya ilişkilerinin tarihine yakışır şekilde ekonomik açıdan ikili ilişkileri ileriye taşıyacak potansiyel ve irade mevcut olduğunu ifade etti. Yıldırım; 'İlişkileri Kasım 2015'in de ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var' dedi. 

Ortak açıklamada Suriye de gündemdeydi. İki lider Suriye'nin istikrara kavuşması için ortak karar aldıklarını ifade etti. 

Başbakan Yıldırım'ın açıklamasından notlar; 

* Dışarda her ne kadar hava soğuksa da görüşmelerimiz gayet sıcak gerçekleşiyor. Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik. Ama artık o günler geride kaldı. Geleceğe odaklanmalıyız. İlişkileri Kasım 2015'in de ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. İlişkileri liderlerimiz Erdoğan ve Putin Ağustos ayında başlattılar. Kültürden, tarıma bütün alanlarda ilişkilerimizi etraflıca konuştuk.

* Bakanlar karşılıklı görüşüp, aralarında yapacakları işleri konuştular. Türkiye Rusya ilişkilerinin tarihine yakışır şekilde, ekonomik açıdan ikili ilişkileri ileriye taşıyacak potansiyel ve irade mevcut. İki başbakan olarak bunun takipçisi olacağız. Özellikle enerji alanında, iki ülke tam olarak stratejik bir işbirliği içerisindedir.

'AMACIMIZ 2023'TEN ÖNCE 1 FAZIN HAYATA GEÇİRİLMESİ'

* Mavi Akım, Batı Akımı ve Türk Akımı konusunda bazı kararlar aldık. Akkuyu projesi bizim stratejik olarak gördüğümüz bir projedir. Bundan sonra proje biraz daha hızlandırılarak, en azından 2023'ten önce 1 fazın hayata geçirilmesidir.

* Yaşanan 1 senelik süreçte, bazı alanlarda geriye düştük. Ticaret hacmimiz geriye düştü. Demek ki bundan sonra yapacak işimiz çok. Alınması gereken pratik kararların detaylarını konuştuk. Sadece ekonomik olarak değil, Rusya ile ilişkilerimizi kültürel anlamda ciddi ortak yanlarımız var.

'TÜRK AKIMI'NDA RUSYA'NIN ONAYINI BEKLİYORUZ'

* Bunları da gerekli düzeye ulaştırmayı hedefliyoruz. İki halkın dostluğu temelinde aşamayacağımız hiçbir engel yoktur diye düşünüyorum. Farklı seviylerde ortak paydaları tespit ederek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu gelişmenin hem Türk halkı hem de Rus halkı için ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyorum.

* Akkuyu ile ilgili izinler konusunu hızlandıracağız. Projenin daha fazla gecikmeye meydan vermeden yapmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Bu proje bizim için önemli. Türk Akımı ile ilgili iyi durumdayız. İşler daha hızlı gidiyor. Rusya'nın onay sürecini bekliyoruz. Bu sadece iki ülkeyi ilgilendiren bir proje değil. Avrupa'nın da enerji ihtiyacını ve güvenliğini sağlayacak bölgesel bir proje.

'TURİZMİ 2017'DE TELAFİ EDEBİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM'

* Turizmde Türkiye ile Rusya arasında son 1 seneye kadar çok önemli bir noktaya gelmiştik. Geçen seneden itibaren bir düşme oldu. 2017'de bunu telafi edebileceğimiz düşünüyorum. Terör tehdidi her ülke için geçerlidir. Her türlü tedbiri alıyoruz. Bugün geçmişten daha fazla gayretler var bu konuda. Alınan kararlar var. Bunun herhangi bir üzücü olayla sonuçlanmaması için, başta istihbarat paylaşımı olmak üzere işbirliğine gidiyoruz. Bizim gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlamak konusunda hiçbir tereddütümüz yok. 

* Bugün Suriye konusundaki dialog, eskisine göre daha iyi. Rusya ile son zamanlarda askeri ve diplomasi kanadında çok verimli diyalog gerçekleşiyor. Halep'te yaşanan insanlık dramının bir an önce sona ermesi önemli. Özellikle terör gruplarının ayıklanması hayati önem taşıyor. Türkiye'nin bölgedeki hedefi, DEAŞ, PKK, PYD gibi örgütlerdir. Ve mültecileri yaşadıkları topraklara geri döndürmektir. Bunun için bölgedeki çalışmalarımız devam ediyor. Suriye'de çözümün düne göre daha yakında olduğunu düşünüyorum.

Rusya Başbakanı Medvedev'in açıklamasından notlar; 

* Aramızdaki sorunlara rağmen, bugün de çalışmalara devam ediyoruz ve sorunların üzerinden geliyoruz. En önemlisi ticaret mekanizmalarını yeniden başlatmak. Son sene ticaret hacmimiz azaldı ve malum siyasi nedenleri var.

* Görüşmelerimiz esnasında büyük projeleri ele almış bulunuyoruz. Türk akımı gibi. Önemli bir gelişmeyi söylemek istiyorum. Kısa bir süre önce Türk parlamentosu, iki ülke arasındaki anlaşmayı onayladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da anlaşmayı onayladı. Biz de en kısa zamanda onay vereceğiz.

* Aynı zamanda Akkuyu Nükleer Santrali, Rus dizaynı üzerine kuruluyor. Projeye en kısa zamanda stratejik yatırım statüsü verilecek. Ortak çabalarımız sayesinde, ilişkilerimizdeki zor dönemi atlatıp bu ilişkiyi yeni bir temelde ilerletebileceğiz.

* Türk Akımı'nı projesini görüşmelerimizde ele aldık. Son derece olumlu gelişmeler mevcut, her iki tarafında onayı var. Rusya'da onay aşamasına geçeceğiz. Bir hat Türkiye'nin ihtiyaçları için kuruluyor, diğer hat Türkiye'den geçerek Avrupa'ya gidecek. Bu tarz projelerin Avrupa'nın da yararına olacağına düşünüyorum. Ama bu diğer doğalgaz projelerine rakip değil. Sadece gittiği güzergahta alternatif oluşturacak.

* Akkuya bir başka stratejik projemiz. Projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi ele alındı. Partnerlerimiz bunun kısa süre içerisinde yapılacağını söylediler bize. 2010'da ortaya çıktı bu proje. İstediğimizden daha yavaş ilerliyor ancak bu etapta hızlandırılabilir. İlk enerji bloku 2023'te devreye girebilecek. Türk partnerlerimiz ve ilgili kurumlarla teması sağlayacağız.

* Rusya'da Türk vatandaşlar hala istihdam ediliyor ve ülkeye girişlerinde bir problem yok. Bu doğrultuda ilerlemek istiyoruz. Avrasya Ekonomik Topluluğu seviyesinde de bu işgücü meseleleri görüşülüyor. Türk meslektaşlarımız sadece bizle değil, diğer partnerlerimizle de çalışabilir bu konuyu.

* Suriye konusunu da ele aldık. Dış politika meseleleri genelde devlet başkanları düzeyinde ele alınıyor. Bununla beraber sayın başbakanla da Suriye konusunu ele aldık. Oradaki durumun normalleşmesi gerekiyor. Bu her iki ülke için de önceliktir. Bu bütün bölgenin yararına olacaktır. Şundan yola çıkarak hareket ediyoruz. Suriye'nin geleceğinin belirlenmesi iç diyaloğun korunmasıyla olabilir sadece. Bütün bunlar Suriyeliler tarafından yapılmalı. Suriye'de yuva kuran terör örgütleri var. Açıkçası geçmişte bu tarz diyaloğumuz yoktu ancak şu an var. Terör tehdidi konusunda ortak bir görüşümüz var. Bu diyaloğun ilerde de devam edeceğinden eminim.