Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Asuman Akça, 2008 yılında DHKP-C terör örgütüne yönelik operasyonda örgütün İstanbul Silahlı Kanadı Sorumlusu iddiasıyla gözaltına alındı. Tutuklanarak cezaevine konulan Akça, yaklaşık 8 ay önce 3.Yargı Paketi kapsamında 'pişmanlık yasası'ndan faydalanarak tahliye oldu.
İddialara göre, Akça cezaevinden çıktıktan sonra örgütle bağlantılarını kesti ve İstanbul Küçükçekmece'de ailesiyle birlikte yaşamaya başladı. Asuman Akça, 24 Ekim 2012 Çarşamba günü evinde silahlı saldırıya uğradı. Başından vurularak ağır yaralanan Akça, kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. Olayda Akça'yla birlikte bir kişi daha yaralandı. Saldırgan ise olay yerinden kaçtı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerini ortak çalışması sonucunda saldırıyı S.A.'nın gerçekleştirdiği tespit edildi. S.A., yapılan ortak operasyonla 28 Ekim 2012 Pazar günü yakalandı. Yapılan çalışmalarda S.A.' eylemde kullandığı iddia edilen bir adet 7,65 milimetre çapında tabanca ve bu tabancaya ait 46 adet de mermi ele geçirildi. Polis ekiplerinin S.A.'yı yakalamak için yaptığı operasyon anı ise polis kamerası tarafından görüntülendi. S.A.'nın saldırı sonrası kaçışı da güvenlik kameralarına da yansıdı.
Gözaltına alınan S.A.'nın terörle mücadele savcısı Adem Özcan'a verdiği ifadede saldırıyı kendisinin gerçekleştirdiğini itiraf ettiği öne sürüldü. Saldırıyı terör örgütü DHKP-C adına gerçekleştirdiğini söyleyen S.A.'nın etkin pişmanlık yasasından yararlanmak istediği öğrenildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen S.A., mahkemece tutuklandı.