Meclis Darbe ve Muhtıraları Araştırma 12 Eylül Alt Komisyonu, 12 Eylül'ün karanlıkta kalan perde arkasını ortaya çıkarmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Bu kez konuk, darbe sonrasında oluşturulan Milli Güvenlik Konseyi'nin gölgesinde kurulan hükümetin Sosyal Güvenlik Bakanı olan Sadık Şide idi.

Şide, hükümette bakan olarak yer alması için telefonla arandığını ve kendisinin de o günkü şartlar altında bu teklifi kabul zorunda kaldığını söyledi.

Sendikacılıktan gelen Eski Bakan'a, 1977'de Taksim'de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan kanlı 1 Mayıs da soruldu.

Olayın neden olduğunu bilmediğini belirten Şide, onca kişinin ölmesine çok üzüldüğünü belirterek, "Yüz kızartıcı, içler acısı bir hadisedir. Sebep olanların Allah belasını versin" ifadelerini kullandı.

"Ben bir hizmet adamıyım. Ama bir suçlu gibi gelmem beni üzdü" diyen Şide, komisyona davet edildiği günden beri uyuyamamış...

Bunun üzerine Komisyon üyesi Özdağ, Şide'yi suçlu olarak çağırmadıklarını, darbe dönemlerine ışık tutmak için tanıkların bilgisine başvurduklarını belirterek, ''Darbelerde milyonlarca insan acılar çekti. Hala kabuslarla uyanan darbe mağdurları var'' karışlığını verdi.

“12 Eylül Bakanı”

Sadık Şide'yi rahatsız eden bir başka nokta da, ''12 Eylül Bakanı'' olarak anılmak.

Bunu reddettiğini de vurgulayan Şide, 44. dönem Bülent Ulusu hükümetinde bakanlık yaptığını anımsattı.

Bakanlık yaptığı süreçte Türk-İş Genel Sekreterliğini de yürüten Şide, komisyonun, "Türk-İş'in 12 Eylül'de darbe yanlısı tavır aldığı halde, neden 1986'dan sonra darbe karşıtı bir tutum aldığı" sorusuna ise yorum yapmadı.

Baskın Oran da Dinlendi

Komisyona konuk olan bir başka isim de Akademisyen Baskın Oran'dı. Oran, 12 Eylül'ün mağdurlarından...

Siyasi görüşünden dolayı üniversiteden defalarca atılmış, açtığı davalarla tekrar göreve iade edilmiş...

Daha sonra kendisi de cunta mağduru olan Oran, solcular olarak askerden zaman zaman medet umduklarını belirtti, öz eleştiride bulundu.