Sezen Aksu'nun "Sarı Gelin" türküsünü Ermenice okuyacağı iddiaları, Erzurum'da kadınların tepkisine neden oldu. Aksu'nun bu şekilde prim yapmaya çalıştığını ileri süren Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Zekiye Çomaklı, "Sarı Gelin, Kars'ta yazılmış bir Erzurum türküsüdür. Erzurum'a ait bir türkü, Ermeni zaliminin yaşandığı bir yer hiçe sayılarak Ermenice söylenemez. Sezen Aksu, haddini bilsin. Erzurumlular olarak kendisini protesto ediyoruz" diye konuştu. Erzurumlu kadınlar, daha sonra Sezen Aksu'yu alkışlarla protesto ederek, "Bu yanlıştan dönmesi temennisinde bulunuyoruz" dediler.

SARI GELİN TÜRKÜSÜNÜN HİKAYESİ

Sarı Gelin türküsü, Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların diğer adı da Kuman'dır. Diğer kavimler, Kıpçakları "sarışın" anlamına gelen "Kuman" adıyla veya bu anlama gelen başka kelimelerle anmış ve tanımışlardır. Sarı Gelin, eski çağlardan beri Çoruh Irmağı boyunda yaşayan Hıristiyan Kıpçak beyinin kızıdır. Erzurumlu bir delikanlı, sarışın Kıpçak beyinin kızına aşık olur. Sarışın Kıpçak kızına aşık olan delikanlının ailesi, kız ile evlenmesine karşı
çıkar. Delikanlı ise kıza deli gibi aşık olur ve aşkını şiirle mırıldanarak söyler. Bey de kızını vermez delikanlıya. Delikanlı, beyin kızını kaçırmaya karar verir ve kaçırır. Kıpçak beyinin adamları iki kaçağın peşine düşer ve uzun bir takipten sonra bularak delikanlıyı öldürürler. O günden beri halk arasında bu hikaye dilden dile dolaşır. Türkü Dadaş türküsüdür ve Faruk Kaleli, türküyü derleyerek bugünkü hale getirmiştir.