Apple geçtiğimiz yılın Mayıs ayında ETSI'ye daha küçük bir SIM kartının standart olarak kabul edilmesi yönünde bir plan sunmuştu. Darphane hizmetleri ve güvenli kart üretimi alanlarında çalışan Münih kökenli Giesecke & Devrient tarafından üretilmesi planlanan kart, Alman şirketin web sitesine göre 12,3 x 8,8 x 0,67 mm. ölçülerinde olacak. Bu da yeni standardın micro-SIM'lerden yüzde 40 daha küçük olması anlamına geliyor.

Aylardır süren çekişmede Nokia ve iş ortakları, micro-SD'ye benzer, ancak yeni bir form önermişti. Buna karşılık Apple'ın nano-SIM'i çerçevesi daha da inceltilmiş bir micro-SIM. ETSI'nin verdiği resmi isimle 4FF olarak anılan kartın genişlik ve uzunluğunun aynı olması, Nokia tarafından eleştirilmişti. Finlandiyalı firmanın uzmanları, bu ölçülerin kartı halihazırdaki micro-SIM yuvalarına yanlış yönde yerleştirilmesine yol açacağını öne sürmüşlerdi.

Piyasadaki kayda değer operatörlerin çoğunun desteğine sahip olan Apple, standardı belirlemiş olmanın verdiği avantajla iPhone 5 içinde yeni kartı kullanacak ve daha da ince bir telefonu piyasaya sürme şansını yakalayacak.