%3+3.Memuru enflasyona ezdirmeyeceğim diyen Hükümet 5 aylık ortalama enflasyon oranı4,57 iken ilk 6 ay için sadece % 3 memura zam verebildi. S&S kredi derecelendirme kuruluşuna izah için ülkenin ekonomik büyüklüğünü öve öve anlatan hükümet Memur maaş artışında züğürt ağayı oynayıp boş ceplerini gösteriyor.
Ama Hükümet çıkıp yılsonunda enflasyon farkı verecek ve gene memurunu enflasyona ezdirmemiş olacak. Ama işin aslı başka. Azıcık hesap bilen kişiler, yıl başında hedef enflasyon karşılığında verilen zamlarla, her ay enflasyona karşı memurun ezildiğini görebilir.
Basit bir hesap yapalım.Kolay bir hesap için memurumuzun 100 TL aldığını kabul edelim.

Maaşı 100 TL olan bir memur Geçtiğimiz sene %4+%4 zam aldı yani;
100x1,04=104 TL altı ay toplamı                  624,00 TL
104x1,04=108,16 TL altı ay toplamı             648,96 TL      

1 Yılda eline 1272,96 TL aylık tutarı para geçti. Yani toplamda %6,08 zam aldı

Ancak Enflasyon 2011de TÜFE 10,45 olarak gerçekleşti.

Şimdi gelin enflasyona ezilmemiş bir memurun alması gereken parayı hesap edelim.

100x1,1045=110,45 TL
12 ay toplamı 1325,40 TL memurun cebine girmeliydi.

Aradaki fark 12 ay için 52,44 TL Bu ne demek biliyor musunuz?

12 ay boyunca enflasyona memurumuzu ezdiriyoruz demek.

Memur maaşını her ay  % 4,3 lük bir kayıpla aldı demek.

Bu kurnazlıkla her yıl memurun yarım maaşını kesiyorlar demek.

Hal böyle iken Türkiye geçeklerine memurlara nasıl anlatacaksınız. S&S yaptığınız çıkışta haklı olduğunuza bu halkı nasıl inandıracaksınız.
Türkiye ekonomisinin dünyada nerelere geldiğini, kaçıncı sırada olduğunu, IMF ye borcumuzun konuşulmayacak kadar küçüldüğünü, faizden para kazanma devrinin bittiğini, borçlanma faizlerinin tek rakamlı hanelere düştüğünü kısacası ekonomimizin gerçekten düzgün gittiğini bu halka nasıl izah edeceksiniz.
Ben gerçekten bu işin altından çıkamadım, Hem tok tüccar olacaksınız, stoklarınız sağlam olacak, pazarlama ağınız büyüyecek, yeni dükkânlar açacaksınız, işçiler alacaksınız ama evde çocuklar haçlığa zam istediğinde, daha iyi giyim kuşam talep ettiğinde, bayram harçlığı istediğinde geçmiş günleri ve boş cepleri gösterip çocukları istediğine isteyeceğine pişman edeceksiniz. Yazık.


Nasıl olmalıydı biliyor musunuz?

Hükümet en azından 6 aylık bölümü için gerçekleşen enflasyon +Refah payı+Sosyal haklar gibi bir giriş yapıp sonraki 6 ay için ve önümüzdeki sene için pazarlık yapılacak bir rakam ortaya koysaydı daha sağlıklı bir adım atmış olurdu. Kendi açıklamalarıyla da çelişmezdi.

Ne diyelim bu kadar yazıda ne akaryakıt zamlarından, ne elektrik doğal gaz zam oranlarından bahsettim. Gerçekleşmesini istediğim tek şey ekonomiye hükümetin baktığı pembe gözlüklerden aynı gemide olan memurlarında bakabilmesi.

Pazarlık daha bitmedi herkes için hayırlısı olur inşallah.