Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Lazkiye Bayır-Bucak Türkmen Bölgesi Komutanı Yarbay Muhammed Awwad, Suriye'nin yüzde 65'inin muhaliflerin kontrolünde olduğunu belirterek, ''Biz ÖSO ve Suriye halkı olarak, etnik ve mezhep temelli devlet kurulmasına asla izin vermeyeceğiz'' dedi.

Suriyeli muhalif subay Awwad, ülkesindeki son gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi. Awwad, Suriye rejiminin bazı ülkelerin desteğiyle Suriye halkını yok etmeye yönelik eylemler yaptığını, bunun en bariz örneğinin de Deraya katliamı olduğunu söyledi.

Esed rejimine Rusya, Çin, İran ve Hizbullah'ın silah ve askeri destek verdiğini ileri süren Yarbay Awwad, buna rağmen ÖSO'nun daha profesyonel operasyonlar yapmaya başladığını bildirdi.

-''Esed güçleri mevzilerini kaybediyor''-

Şam'ın merkezindeki muhalifler ile kırsalındakilerin birleşme kararı aldığını hatırlatan Awwad, şöyle devam etti:

''Bu birleşme Şam'daki operasyonların daha tesirli olması için önemlidir. ÖSO artık daha profesyonel operasyonlar yapabiliyor. Esed rejimi bu nedenle çok sayıda asker, askeri araç ile mevzilerini kaybetmeye başladı. Allah'a şükürler olsun ki Suriye'nin yüzde 65 gibi bir kısmına hakimiz. Halep ve kırsalında ise bu oran yüzde 85'lere kadar çıkabiliyor. Yüzde 75 ile 80 oranında da Derz-zor ve Irak sınırındaki diğer kentlerde kontrolünü ele geçirmiş durumdayız. Şam ve kırsalında ise rejime karşı yine profesyonel nokta atışı, profesyonel operasyonlar gerçekleştiriyoruz.''

Esed'in şu anda kendine destek veren ülkelerle de anlaşmalı şekilde, Suriye'nin altyapısını yok ettiğini ileri süren Muhammed Awwad, ''ÖSO ve Suriye halkı olarak, etnik ve mezhebi devlet kurulmasına asla izin vermeyeceğiz. Tek isteğimiz demokratik, tek bir ülke kurmaktır. Hedefimiz, bütün azınlıkların haklarını koruyacak ve tanıyacak bir ülke inşa etmek'' diye konuştu.

-''Sışkırtmaya çalışıyorlar''-

Lazkiye kırsalındaki Arap ve Türkmen bölgelerinin her gün bombalandığına dikkati çeken Awwad, 25 bine yakın Türkmen'in göç ettiğini, çok sayıda evin yıkıldığını, ormanların yakıldığını anlattı.

Esed yönetiminin kendisine destek verenleri Türkmenler'e karşı kışkırtmaya çalıştığını ifade eden Awwad, ''75 Türkmen köyü neredeyse boşaltılmış durumda. Bu köylerin şehir merkeziyle bağlantısı tamamen kesildi'' dedi.


-El-İbrahimi'nin Suriye temsilcisi olması-

Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El-Ahtar el-İbrahimi'nin de sorunun çözümüne katkı sağlayamayacağına inandıklarını anlatan Yarbay Awwad, ''O'nun, öncekinden hiçbir farkı yoktur. Suriye konusunu ne bir adım geriye ne de ileriye götürecektir. Aksine, bu gelişmeler Esed rejimine katliamlarını sürdürmesi için zaman kazandıracaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Awwad, şöyle devam etti:

''Biz Arap ülkelerinden, komşu, dost ve kardeş ülkelerden, bu katil rejime haddini bildirmek için Ortadoğu'nun kalbindeki bu ülkede yakma, yıkma, tecavüz gibi eylemlere son vermek için ÖSO'yu her türlü silahla desteklemelerini istiyoruz.

Şu anda bütün dünya, açık ve net şekilde Suriye'de yaşanan katliamları görüyor. ÖSO ve Suriye muhalefeti, orta ve ağır silahlarla desteklendiği takdirde, Allah'ın izniyle Esed rejiminin günleri çok kısa olacaktır.''

Awwad, zulümden kaçan binlerce Suriyeliye kapılarını açan Türkiye ve diğer ülkelere duydukları minneti de sözlerine ekledi.